Prekršili kodeks
4

Bill Cosby i Roman Polanski izbačeni iz američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka

Klix.ba
Komičar Bill Cosby i reditelj Roman Polanski izbačeni su iz Akademije filmskih umjetnosti i nauka (AMPAS).

Cosby i Polanski su prvi članovi akademije koji su izbačeni zbog kršenja kodeksa ponašanja koji je Akademija filmskih umjetnosti i nauka usvojila u decembru prošle godine nakon što je u javnost izašao niz optužbi o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju u filmskoj industriji.

Cosby je prošle sedmice proglašen krivim po tri tačke optužnice za seksualno zlostavljanje. Roman Polanski koji je 2003. godine nagrađen Oscarom priznao je da je 1977. godine imao nezakonit seks s 13-godišnjakinjom u Los Angelesu. Iz straha da će dobiti veliku zatvorsku kaznu pobjegao je u Francusku, a njegov slučaj još uvijek traje.

Predstavnici Billa Cosbyja i Romana Polanskog još uvijek nisu komentarisali ovu odluku Akademije filmskih umjetnosti i nauka.

Akademija je u oktobru prošle godine izbacila filmskog producenta Harveyja Weinsteina nakon što ga je na desetine žena optužilo za seksualno zlostavljanje.

Iz Akademije filmskih umjetnosti i nauka je 2004. godine izbačen glumac Carmine Caridi jer je distribuirao kopije filmova koji su poslani članovima Akademije.