Showbiz
33

Bill Cosby: Genijalni komičar čije šale skrivaju tragediju i bol

Klix.ba
Magazin The Root donosi intervju sa novinarom Markom Whitakerom, autorom nove knjige o glumcu i komičaru Billu Cosbyju.

Novinar Mark Whitaker, autor nove knjige "Cosby: His Life and Times", za magazin The Root govori kako je slavni glumac i komičar Bill Cosby postao njegov idol i uzor još u djetinjstvu, nakon što ga je napustio otac.

"Oduvijek sam nekako znao da se iza te genijalne figure u šarenom džemperu koja nasmijava čitav svijet krije nešto mnogo više. Vidio sam da niko nije obraćao pažnju na to, pa sam se ja odlučio pozabaviti time", govori Whitaker.

Često se za komičare kaže kako se iza njihove vesele naravi skriva velika bol i vrlo često depresivan karakter, a jedan od takvih primjera je i nedavna smrt komičara Robina Williamsa.

Bill je imao je problema sa svojim ocem, koji je bio alkoholičar. U trenutku kad se Cosby rodio, njegov je otac radio više poslova kako bi bio u stanju da prehrani svoju porodicu. Njegovi su se roditelji dosta svađali, a otac je često naveče kući dolazio pijan. Imao je mlađeg brata koji je često bio bolestan, a njegova majka je radila kao kućna spremačica, tako da uglavnom nije bila tu.

Kad je imao šest godina, Billov otac je otišao u mornaricu, budući da se nije mogao nositi sa odgovornošću očinstva.

"Uskoro je Bill otkrio svoj talenat da nasmijava ljude oko sebe. Dok je odrastao, bio je jako otvoren i prijateljski nastrojen prema ljudima. Također, imao je i svoju mračnu stranu - imao je običaj da se ponekad jako naljuti i ne prašta lako ljudima koji su ga jednom povrijedili ili izdali na bilo koji način", priča Mark, te dodaje kako je, za veliku zvijezdu, prilično samozatajan. Uvijek putuje sam, unatoč njegovim problemima sa vidom.

Gubitak sina jedinca

Njegova najveća životna tragedija jeste gubitak sina jedinca, Ennisa, koji je ubijen u tragičnom incidentu u Californiji 1997. godine.

"Ovo je ostavilo veliki utjecaj na njega, bili su jako bliski. Kad je njegova supruga Camille prvi put ostala trudna, a potom se rodile njegove dvije kćerke Erika i Erinn, uvijek se šalio na račun toga kako je oduvijek želio sina", govori Mark.

Ennis je imao problema i sa učenjem, što je bilo veoma frustrirajuće sa Cosbyja, koji je edukaciju smatrao izuzetno važnom. Plaćao mu je instruktore, a tek su na fakultetu otkrili da boluje od disleksije. Nakon toga su stvari počele da se mijenjaju na bolje, te je Ennis na kraju postao stručnjak za poteškoće u učenju.

"Zdravo, prijatelju"

Deset dana nakon smrti njegovog sina, Cosby je imao zakazan stand up nastup u Floridi. Njegova supruga Camille nije bila za to da ide na nastup, ali je on insistrirao na tome. Za savjet je upitao i svoj prijatelja, psihijatra, koji je kasnije kazao da je to bila odlična ideja budući da je povratak na posao bio njegov način na koji se nosi sa životnom traumom.

"Svaki put kad bi Ennis vidio nekoga, pozdravio bi ga sa 'Zdravo, prijatelju'. Na prvom je nastupu nakon njegove smrti Bill dao da mu se napravi džemper sa natpisom 'Zdravo prijatelju' i od tada takav džemper uvijek nosi na svoje nastupe – ili na sebi, ili prebačen preko stolice na pozornici", ispričao je autor knjige "Cosby: His Life and Times".