Otkrila detalje
147

Bh. pjevačica koja se takmičila u "Zvezdama Granda" o borbi s rakom: Moj život se u momentu ruši

I. S.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Bh. pjevačica Naida Bešlagić, koja se takmičila u "Zvezdama Granda", odlučila je otkriti detalje svoje borbe s rakom.

"Ja sam Naida, kćerka, sestra, supruga i majka. Niz je mnogo duži, ali tu ćemo se zaustaviti jer sam i neko ko je preživio kancer. Da, kancer. Protekla godina za mene je bila godina iskušenja i godina borbe. Od kraja marta 2023. moj život je dobio potpuno novu dimenziju. Sve ono što sam bila do tad je nestalo dolaskom jednog papira. Nakon dijagnosticirane ciste na jajniku (endometrioza) kao jedan sasvim normalan slijed bila je operacija bez ikakvih nagovještaja da nešto nije uredu. Dolaskom patološkog nalaza 13. aprila 2023., moj dotadašnji život u momentu se ruši. Tuga, strah, očaj, razočarenje... Smjenjivale su se razne emocije", započela je.

Dodala je da su uslijedile kemoterapije od šest ciklusa prema preporuci nekoliko doktora, koje nisu bile nužne, ali za njeno dobro i kvalitetniji život u budućnosti svakako preporučljive.

"Isplakala sam se i nastavila dalje jer kroz život sam uvijek išla afirmativno i bez neke drame. Uredu, dešava se možda nešto jako loše, ali ja sam borac i moram se izboriti sa svime što mi život daje. Sjećam se odlaska na prvu kemoterapiju. Gledala sam sve te ljude, posmatrala ih i na neki način vodila intervjue s njima, razgovarala. Željela sam čuti iz prve ruke šta se dešava nakon primljenje terapije", navela je.

Uslijedile su posljedice kemoterapija. Drugi šok se desio 11. juna 2023. godine, kada joj je kosa počela opadati.

"To je bio težak trenutak za mene kao ženu jer u momentu gubite sebe, gubite sve ono što vas simbolizuje kao ženu. Sljedećeg dana teška srca pristajem na šišanje svoje duge kose. Kose koja je imperativ jedne žene i simbol ženstvenosti. U tom momentu se osjećate kao da vam neko prisilno trga iz života sve ono što ste do tad bili. Nakon nekoliko dana tugovanja i prihvatanja ove teške situacije, odlučila sam da ne želim da se predam i da želim ići kroz ovu borbu kao ratnik koji pobjeđuje. Nisam prihvatala ulogu žrtve niti sam bila žrtva u vlastitim očima. Razmišljala sam o sebi kao zdravoj ženi te da je to stanje koje treba da prevaziđem i nešto što će biti jučer. Život sam nastavila kao da se ništa ne dešava, radila skoro sve ono što sam i prije. Bila sam vedra, pozitivna i živjela s ubjeđenjem da mi nije ništa", napisala je.

Naida je nakon izlječenja spremna pomoći svima koji pate od raka. Također je spomenula kako je njoj mnogo značilo da vidi i pročitam pozitivan ishod u borbi s karcinomom. Diže svoj glas jer znam koliko je to važno ljudima koji prolaze kroz najteže borbe.

"Spoznala sam svoju unutrašnju snagu i stanje uma. Shvatila sam koliko jaka mogu biti, toliko da iznesem sve ovo uz osmijeh i pozitivnu energiju jer sam birala da kroz ovu borbu idem pozitivno i energično. Biram da nešto iz ovoga naučim i da ovo bude period dobrih lekcija. Rak te nauči mnogim lekcijama, prije svega da cijeniš sitnice, da cijeniš životnu radost. Rak nam pokazuje našu otpornost, čak i u trenucima kada se osjećamo najslabije. Odlučila sam da budem zdrava jer nemam pravo da budem loše. Imam samo jedan život i moram ga proživjeti najbolje moguće. Ono što vas bolest nauči također jeste da imate momenat 'sada', da ne možemo budućnost kreirati preko sadašnjosti, a da osvrtanjem u prošlost postajemo previše anksiozni i to je poenta cijele priče. Živi i bori se sada! Ti to možeš", zaključila je.