Showbiz
0

Beyonce optužena za plagiranje koreografije

Sarajevo-x.com
Foto: AFP Relax News
Foto: AFP Relax News
Slavna pjevačica Beyonce optužena je za krađu koreografije poznate Anne Terese De Keersmaker za spot za pjesmu Countdown.

Pop zvijezda priznala je da je bila inspirisana poznatom koreografkinjom i plesačicom koja je kreirala balet Rosas Danst Rosa. De Keersmaker je rekla da nikada nije kontaktirana za dozvolu korištenja njenog autorskog djela i da je to čist plagijarizam.

Beyonce tvrdi da je navela balet kao jedan od mnogih reference u videu. Takođe je rekla da je njen video način da se stari ples oživi.

"Takođe sam oživljavala i odavala počast filmu Funny Face sa Audrey Hepburn. Moje najveće inspiracije su 60-te i 70-te, Brigitte Bardot, Andy Warhol, Twiggy i Diana Ross", dodala je poznata pjevačica.

Ona je dodala da je video pregledan već dva miliona puta na YouTube i da će gledaoci ponovo otkriti ko su bili Audrey Hepburn, Warhol, Bardot i Rosas Danst Rosas.

"Ovo je očito kopiranje. Ja kada pravim video prvo provjerim sva autorska prava i prava za adaptaciju pa tek radim", rekao je na ovu temu poznati režiser Thierry De Mey.

Članovi baletne grupe Rosas Danst Rosas dali su samo kratak komentar da su vidjeli video i da su prebacili slučaj advokatima.