Švicarska
0

Bern ne namjerava da uskoro izruči Polanskog

SRNA
Roman Polanski (Foto: AFP/File)
Roman Polanski (Foto: AFP/File)
Švicarske vlasti saopštile su da u skoroj budućnosti ne planiraju da izruče filmskog režisera Romana Polanskog.

Režiser se trenutno nalazi u kućnom pritvoru u Švicarskoj zbog optužbi starih 30 godina za silovanje maloljetnice, ali vlasti ne mogu da se saglase da li je potrebno da bude izručen SAD-u i da bude prisutan pred sudom kako bi mu bila izrečena kazna.

Švicarsko Ministarstvo pravosuđa saopštilo je da neće izručiti režisera sve "dok ne bude riješeno pitanje suđenja u odsustvu."

"Kada je pitanje još otvoreno, zašto bi Roman Polanski bio i isporučen? Sve dok je to pitanje otvoreno, naša će odluka će zavisiti od toga. Čak iako donesemo odluku o ekstradiciji, on opet može da podnese žalbu. To će se otegnuti mjesecima", rekao je zvaničnik švicarskog Ministarstva pravosuđa Rudolf Wyss.

Portparol kancelarije državnog tužilaštva  u Los Anđelesu rekao je da su u toku provjere "konfliktnih medijskih izvještaja iz Švicarske" oko procesa ekstradicije.

Tokom proteklog mjeseca, sud je donio odluku da Polanski ne može biti osuđen u odsustvu.

Polanski se 1977. godine izjasnio po optužbama da je imao seksualne odnose sa 13-godišnjom Samanthom Gailey sada Samantom Geimer.
On je vjerovao da će biti osuđen na zatvorsku kaznu od 42 dana i tvrdi da je sudija odustao od postignutog sporazuma da u zamjenu za priznanje za seksualne odnose sa maloljetnicom smanji optužbe za silovanje i teži seksualni napad.

Na dan izricanja presude Polanski je pobjegao u London, a potom u Pariz, pošto Francuska nema sporazum o ekstradiciji sa SAD-om.

Polanski  je u septembru uhapšen u Cirihu. U decembru mu je određen kućni pritvor.