Dobar finansijski potez?
33

Ben Affleck i Jennifer Lopez za novu vilu uzeli hipoteku od 20 miliona dolara

L. R.
Ben Affleck i Jennifer Lopez (Foto: EPA)
Ben Affleck i Jennifer Lopez (Foto: EPA)
Slavni par Ben Affleck i Jennifer Lopez za kupovinu nove vile na Beverly Hillsu morali su uzeti hipoteku od 20 miliona dolara, iako su je na početku plaćali gotovinom.

Riječ je o nekretnini koju su kupili krajem maja ove godine, a koja je koštala vrtoglavih 60 miliona dolara. Međutim, nekoliko mjeseci kasnije morali su uzeti hipoteku od banke JPMorgan Chase u vrijednosti od 20 miliona dolara.

Kako saznaju američki mediji, slavni par uzeo je 30-godišnji stambeni kredit za luksuznu nekretninu u južnoj Kaliforniji.

Affleck i Lopez, čija je potraga za zajedničkim domom trajala gotovo godinu dana, kupili su kuću - koja se naziva "Wallingford Estate" - preko zaklade koju vode njihovi poslovni menadžeri Gary Kress i Brian Murphy.

Prema uvjetima hipoteke na kuću s 12 spavaćih soba i 24 kupaonice, kamata će biti oko pet posto u prvih šest godina. Ovu hipoteku je Tony Mariotti, izvršni direktor RubyHome Luxury Real Estate sa sjedištem u Los Angelesu, opisao kao pametan finansijski potez prema prodajnom mjestu u transakciji.

Mariotti je rekao da je slavni par bio lukavo vođen, napominjući da je kamata na kredit koji je osiguran nekretninom niža od one koju bi dobili na osobni kredit i da su kamate također porezno priznate. Stručnjak za luksuzne nekretnine opisao je transakciju nekretnina kao uobičajenu taktiku među bogatašima za porezne olakšice koji općenito donose proračunate odluke.