Showbiz
16

Belgijska manekenka otkrila da je interseksualna osoba kako bi doprinijela razbijanju tabua

Klix.ba
Hanne Gaby Odiele (Foto: EPA)
Hanne Gaby Odiele (Foto: EPA)
Manekenka Hanne Gaby Odiele otkrila je da je interseksualna osoba kako bi pomogla u razbijanju tabua. Ova 29-godišnjakinja je rođena s testisima koji nisu spušteni, a koji su odstranjeni kada je imala deset godina nakon što su ljekari upozorili da bi joj mogli izazvati rak.

Interseksualni ljudi su rođeni s muškim i ženskim spolnim karakteristikama, a prema podacima UN-a, s ovim karakteristikama se rađa 1,7 posto svjetske populacije.

Belgijska manekenka rođena je s androginim neosjetljivim sindromom (AIS) zbog kojeg djevojčice imaju XY hromosome koji se obično nalaze kod dječaka.

"Mnogo mi je važno da u ovom trenutku razbijem tabu. Tebalo bi biti potpuno normalno razgovarati o tome. Znala sam da nakon operacije neću moći imati djecu, nisam imala menstrualni ciklus. Znala sam da nešto sa mnom nije uredu", kazala je Odiele.

S 18 godina je imala operaciju vagine. Ističe da su je procedure uznemirile i odlučila je progovoriti kako bi spriječila roditelje da svoju djecu podvrgavaju nepotrebnim operacijama.