U gimnazijama u Srbiji
69

Bajaga i Instruktori završili u udžbenicima za četvrti razred: Ovu pjesmu će učiti srednjoškolci

N. C.
Udžbenik četvrtog razreda gimnazije (Foto: Twitter)
Udžbenik četvrtog razreda gimnazije (Foto: Twitter)
Pjesma legendarnog benda Bajaga i Istruktori našla se u udžbeniku Muzičke kulture za četvrti razred društveno-jezičkog smjera gimnazije u Srbiji.

Živorad Žika Milenković, gitarista grupe, na Twitteru se pohvalio postignućem, objavivši fotografiju stranica iz udžbenika na kojoj se našla njihova pjesma.

"Udžbenik iz muzičkog za 4. razred društveno-jezičkog smjera gimnazije", napisao je uz fotografiju na Twitteru.

Bajagi i Instruktorima u udžbeniku su posvećene dvije stranice, na prvoj je ukratko opisano djelovanje grupe, dok su se na drugoj stranici našli akordi za pjesmu "Buđenje ranog proleća", kao i tekst.

"'Bajaga i Instruktori' je rok grupa koju je osnovao kompozitor, tekstopisac i gitarista Momčilo Bajagić Bajaga, 1984. godine. Iste godine objavili su i svoj prvi album 'Pozitivna geografija', a do 2020. godine ukupno je objavljeno čak 11. U knjizi Yu 100: najbolji albumi jugoslovenske pop i rok muzike rangirano je četiri albuma ove grupe: 'Sa druge strane jastuka' (13. mjesto), 'Pozitivna geografija' (37.), 'Jahači magle' (broj 58.) i 'Prodavnica tajni' (79), Grupa je održala brojne koncerte u nekadašnjoj Jugoslaviji, kao i u svijetu", navedeno je u udžbeniku.