Showbiz
11

Aykroyd: Amerikanci su potpuno ludi za oružjem, policija mora biti blaža

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Glumac Dan Aykroyd, koji ima iskustva u radu sa policijijskim strukturama, smatra kako američki policajci treba da nauče bolje koristiti oružje.

Aykroyd je u razgovoru za HuffingtonPost precizirao kako on želi da službenici policije koriste oružje na način da smanje smrtne ishode njihove upotrebe.

"Amerika je potpuno luda za oružjem. To je činjenica. Oružje je opasno u pogrešnim rukama, ali zato postoje alternative – savladavanje strujom, zvukom, pa čak i oružjem koje ispaljuje mrežu. Zašto ne koristimo te alternative?", rekao je glumac porijeklom iz Kanade.

On je rekao da u njegovoj matičnoj državi policajci reaguju potpuno drugačije i dodao da se ne dešava često da stvari eskaliraju kao u SAD-u.

"U određenom trenutku policajci shvate da je osumnjičeni pobjegao. Nakon određenog vremena, policija odustaje", rekao je Aykroyd koji je bio član policijskog komiteta u državi Louisiani.

Njegov komentar odnosi se na posljednji slučaj policijske brutalnosti u SAD-u gdje je policajac upucao i ubio nenaoružanu osumnjičenu osobu.