Povreda autorskih prava
14

Autor "Game of Thrones" tužio vlasnika ChatGPT-a OpenAI

N. C.
Autori George Martin i John Grisham tuže OpenAI vlasnika ChatGPT-a zbog tvrdnji da su njihova autorska prava povrijeđena radi obuke sistema.

Martin je poznat po svojoj fantastičnoj seriji "A Song of Ice and Fire", koja je adaptirana u HBO-ovu seriju Game of Thrones.

ChatGPT i drugi modeli umjetne inteligencije "uče" analizirajući ogromnu količinu podataka koji se često dobijaju na mreži. U tužbi se tvrdi da su djela autora korištene bez njihove dozvole kako bi se ChatGPT učinio pametnijim.

Iz OpenAIa su kazali da poštuje prava autora i vjeruje da bi trebali imati koristi od AI tehnologije. Ostali istaknuti autori navedeni u tužbi su Jonathan Franzen, Jodi Picoult i George Saunders.

Slučaj je federalnom sudu na Manhattanu u New Yorku iznio Udruženje autora, trgovačka grupa u SAD-u koja radi u ime navedenih autora.

Prema podnesku, optužio je OpenAI za učešće u "sistematskoj krađi u masovnim razmjerima".

Sličan je pravni postupak koji je pokrenula komičarka Sarah Silverman u julu, kao i otvoreno pismo koje su istog mjeseca potpisali autori Margaret Atwood i Philip Pullman u kojem se pozivaju kompanije AI da im obeštete za korištenje njihovog rada.

Glasnogovornik OpenAI-a je rekao: "Imamo produktivne razgovore sa mnogim kreatorima širom svijeta, uključujući Udruženje autora, i radimo zajedno na razumijevanju i raspravi o njihovim zabrinutostima u vezi AI. Optimisti smo da ćemo nastaviti da pronalazimo obostrano korisne načine da radimo zajedno."