{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Aukcija djela iz kolekcije Saint Laurenta

F
25.2.2009. u 11:52
0
0
Aukcija djela iz kolekcije Saint Laurenta
0
Aukcija djela iz kolekcije Saint Laurenta
Foto: AFPTV
Aukcija umjetničkih djela i blaga koja je u svojoj kolekciji prikupio pokojni modni dizajner Yves Saint Laurent i njegov partner već je je donijela 300 miliona eura i oborila nekoliko svjetskih rekorda - i još nije završena.
Izuzetna trodnevna aukcija u Christe'su u Parizu završava se u srijedu navečer završnom ponudom dviju bronzanih glava iz fontane opljačkane iz palače u blizini Pekinga 1860. godine.

Kineska vlada ih želi nazad i zatražila je od Christe'sa da zaustavi njihovu prodaju. Christe's i Saint Laurentov partner, Pierre Berge insisiriraju na tome da će se aukcija nstaviti po planu, javio je AP.

Ovaj spor i svjetska finansijska kriza prijete da zasjene aukciju, ali se čini kako to kupce nije odvratilo od njihove namjere.

Tokom prva dva dana aukcije prikupljeno je 370 miliona eura - što je već nadmašilo očekivanja Christe'sa od 200 do 300 miliona eura za kompletnu aukciju.

To je dobra vijest za svjetsko tržište umjetninama, zabrinuto da bi kriza mogla prekinuti ulaganja u umjetnine, i za Christe's koji se nadao da će aukcija povećati njegovu prodaju.

U drugom krugu aukcije u utorak navečer slike iz 19. stoljeća i dekorativne umjetnine iz 20. stoljeća donijele su 101 milion eura, a ukupno je do sada prikupljeno 307 miliona eura, saopćio je Christie's.

Enormno velika kolekcija Saint Laurenta, skupljana tokom pola stoljeća, izložena je za javnost u New Yorku i Londonu prije nego što je stigla u Pariz.

Kreator je umro prošle godine u 71. godini života. Veliki dio prihoda od aukcije namijenjen je fondaciji za pomoć u istraživanju AIDS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: