Spojili dvije strasti
15

Astofizičari, biolozi, arheolozi i vatrogasci: Ove slavne osobe imaju i neka druga zanimanja

S.H.P.
Brian May (Foto: Wikimedia commons )
Brian May (Foto: Wikimedia commons )
Ljudi često misle da poznati glumci i muzičari provode vrijeme uvježbavajući, svirajući, komponirajući ili radeći stvari vezane samo uz njihovu umjetničku karijeru.

Međutim, nekoliko je najpoznatijih svjetskih umjetnika zapravo uspjelo spojiti svoju strast s uobičajenim poslom, čineći svoj život još intrigantnijim.

Nakon što je nekoliko godina proveo u obilasku svijeta s jednim od najpoznatijih rock sastava Queen, Brian May odlučio se za proučavanje astronomije. Ovaj poznati gitarista je 2007. godine doktorirao astrofiziku, pa je čak dobio priliku surađivati u jednoj od NASA-inih svemirskih misija kako bi otkrio topografiju najudaljenijeg predmeta koji smo do sada vidjeli sa Zemlje.

Jedna od glavnih junakinja "Teorije velikog praska" Mayima Balika ima zvanje neuronaučnice. Sedam godina je studirala uporedo s poslom glumice. U svoje slobodno vrijeme također stvara sadržaj za svoj YouTube kanal koji ima oko milion pretplatnika.

Bruce Dickinson smatra se jednim od najboljih frontmena u povijesti heavy metala. Ali za nekoga s takvom ambicijom i energijom to jednostavno nije dovoljno. Glavni pjevač Iron Maidena također je profesionalni ljubitelj mačevalac i proglašen je jednim on najboljih u Velikoj Britaniji. Dickinson je također i pilot, čak je radio kao kapetan jedne komercijalne aviokompanije. Glumac, producent i redatelj, no to nije sve, Steve Buscemi nije poznat samo po svom radu u filmskoj industriji. Kad je bio mlađi, radio je vatrogasac u njujorškoj vatrogasnoj službi.

Jedna od njegovih najznačajnijih akcija jeste kada je volontirao u 12-satnim smjenama kako bi pronašao preživjele nakon napada 11. septembra. Buscemi je veoma predan svojoj vatrogasnoj karijeri i imenovan je počasnim načelnikom bataljona.

Glumac Tom Selleck koji je nekoliko puta nominiran za Emmyja nakratko je napustio Hollywood kako bi postao farmer na ranču od 60 hektara u Kaliforniji gdje živi sa svojom porodicom. Na svojoj farmi uzgaja avokado.

Glumica Katheryn Winnick ne bori se samo na malim ekranima. Kada je bila mala išla je tekvando i ima crni pojas u karateu. Zapravo, ona je certificirani tjelohranitelj i otvorila je nekoliko škola borilačkih vještina u Kanadi. Kad je Dexter Holland postao profesionalni muzičar, nije mu preostajalo puno vremena za studiranje, pa je odustao. No nakon uspjeha svog benda, The Offspring, frontmen i gitarist uspio je steći diplomu iz biologije. Osim toga, nastavio je studirati dok nije stekao doktorat iz molekularne biologije.
Uprkos svom velikom uspjehu u glumačkim vodama, Cole Sprouse nije stao na tome. Nakon rada u drugim filmovima i TV emisijama, odlučio se fokusirati na svoje studije umjesto na glumu. Godine 2015. diplomirao je na NYU i postao arheolog. Čak je učestvovao u nekim iskopavanjima. Također ima strast prema fotografiji i često radi kao modni fotograf za važne časopise poput Voguea. Bivši član Oasisa Liam Gallagher usudio zakoračiti u poslovne vode i stvoriti vlastiti brend odjeće Pretty Green. Gallagherova namjera bila je ujediniti ljude koji vole muziku i modu. U nekim svojim emisijama nosi odjeću svoje marke kako bi je promovirao.