Želio skrenuti pažnju na sebe
7

Arnold Schwarzenegger priznao da je izjavio da se divi Hitleru

Klix.ba
Arnold Schwarzenegger priznao je u svojoj autobiografiji da je prije više od tri desetljeća izjavio da se divi nacističkom vođi Adolfu Hitleru.

Iako je godinama negirao svoju nepromišljenu izjavu, glumac i bivši guverner Californije u autobiografiji "Total Recall" govori o tom periodu.

"Kazao sam da postoji samo nekoliko ljudi koji su rođeni vođe, dok je ostatak čovječanstva rođen da budu sljedbenici, a zatim smo raspravljali o velikim osvajačima i diktatorima. Divio sam se Hitlerovoj sposbnosti za držanje govora, ali ne i onom što je učinio", opisao je Schwarzenegger svoj govor sa rediteljem Georgeom Butlerom.

Popularni Terminator priznao je da je tada samo želio skrenuti pažnju na sebe, jer je tek počinjao glumačku karijeru. "Reći nešto kontroverzno je bilo tako lako, mislio sam da tako zabavljam ljude", piše glumac u svojoj autobiografiji.

No, kada je vodio kampanju za guvernera Californije 2003. godine, Schwarzenegger, čiji otac je bio član Nacističke stranke u Drugom svjetskom ratu, negirao je da je govorio pohvalno o Hitleru. Međutim, Butler je tvrdio da je glumac porijeklom iz Austrije rekao da se divi Hitleru jer je kao "mali čovjek bez ikakvog obrazovanja postao moćnik".