Atraktivna špijunka
0

Anna Chapman pokušavala zavesti Obaminog saradnika

FENA
Anna Chapman
Anna Chapman
Kada je 2010. godine privedena ruska špijunka Anna Chapman mnogi su bili iznenađeni, međutim novi detalji koji su izašli na vidjelo pokazuju da se ona spremala da zavede jednog člana kabineta američkog predsjednika Baracka Obame.

"Insajderi sada tvrde da je Federalni istražni biro (FBI) brzo reagovao 2010.godine i priveo Chapman jer je saznao da ona pokušava da zavede tog visokog zvaničnika", prenosi Russia Today.

Prema najnovijem intervjuu za BBC pomoćnik direktora FBI za kontrašpijunažu, C. Frank Figliuzzi tvrdi da je agencija smatrala da je bliskost Chapman i neimenovanog zvaničnika kabineta ubrzala akciju vlasti da se umiješaju prije nego što špijunka uđe u interni krug predsjednika Obame i dođe do povjerljivih informacija.

"Suviše su se približili (Rusi) članu američkog kabineta da više nismo smijeli da dozvolimo da se to nastavi", kaže Figliuzzi, prenosi londonski Independent. Zvaničnik FBI je oklevao da tačno kaže koliko je bio blizak taj odnos ali je prokomentarisao da je bio "sve bliži i bliži visokom zvaničniku" i da je Chapman "došla suviše blizu što nam je zasmetalo".

Američke vlasti su privele atraktivnu špijunku u junu 2010. godine i ubrzo je prebacile u Rusiju gdje je s još devet ruskih agenata zamijenjena za zatvorenike optužene da špijuniraju za zapadne obavještajne službe. To se desilo samo dvanaest dana nakon što se afera sa Chapman navodno bila otkrila.

Američke vlasti su kratko propratile ovu operaciju i hapšenje ruskih agenata a komentari Figluczzija su prvi koji navode da su SAD radile brzo prije nego što je šteta nanešena. Među izuzetno malim brojem Rusa koji su znali za špijunski lanac bio je navodno i premijer Vladimir Putin koji je nakon incidenta ispričao šta se dogodilo Larryju Kingu na CNN-u.

"Kao što sam već rekao a to ponavljam i sada, oni svojim aktivnostima nisu nanijeli štetu interesima Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Putin . Dodao je da su Chapman i ostali zaista bili uključeni u tajne aktivnosti čiji je "glavni cilj bio aktivno učešće tokom kriznih vremena ili kada su prekinuti diplomatski odnosi, kada druga obavještajna sredstva nisu efikasna ili su pak nemoguća".

Figluzzi je u oktobru prošle godine rekao Washingtonu Postu da je FBI stegao obruč oko Chapmen i drugih ruskih agenata nakon saznanja da su stranci "došli veoma blizu svog cilja". Međutim tek u svom posljednjem izdanju Independent sugeriše da je mogla postojati intimna veza između ruske ljepotice i Obaminog saradnika.