Showbiz
2

Angelina Jolie uputila apel: Učinite više za izbjeglice iz Sirije

Klix.ba
Foto: UNHCR
Foto: UNHCR
Glumica Angelina Jolie u putila je apel zapadnim zemljama da učine više kako bi pomogle izbjeglicama iz Sirije.

U intervjuu koji je dala za Sky News, američka glumica osudila je neuspjeh međunarodne zajednice da interveniše efektivno tokom krize u Srednjem istoku i Nigeriji. Kazala je kako Velika Britanija i druge zemlje Zapada trebaju primiti više izbjeglica.

"Kako to da nemamo međunarodno tijelo koje će omogućiti da sve zemlje rade zajedno i da odgovori ovakvoj situaciji kada je počela i spriječi je? Ili ,ako već nisu spriječili onda nisu trebali dozvoliti da situacija eskalira do tačke gdje su izgubili kontroli i apsolutno ne znaju šta da urade. Moramo shvatiti koliko je naš sistem urušen", rekla je Jolie.

Humanitarna ambasadorica UN-a izrazila je žaljenje zbog nemogućnosti međunarodne zajednice da riješi krizu kao što je nedavna otmica 200 nigerijskih učenica koju su izvršili članovi ekstremističke grupe Boko Haram. No, priznala je kako ni sam ne bi imala rješenje za tu situaciju.

"Radim s UN-om više od 12 godina i čini mi se da se situacija u svijetu pogoršava. Kao da imamo manje kontrole nad tim kako da intervenišemo i reagujemo na potrebe ljudi u svijetu", kazala je Jolie.