Glumica izrazila solidarnost
0

Angelina Jolie posjetila Libiju i pohvalila revolucionare

FENA
Angelina Jolie (Foto: Reuters)
Angelina Jolie (Foto: Reuters)
Angelina Jolie posjetila je Libiju. Ona je u Tripoliju pohvalila "izvanredne libijske revolucionare".

Jolie, glumica i ambasadorica dobre volje, rekla je da je došla u Libiju da bi izrazila solidarnost s "revolucionarima".

Ona je u Libiju doputovala u utorak i posjetila Misratu. U govoru u hotelu u kome je odsjela Angelina Jolie je pohvalila ''izvanredne'' libijske revolucionare, koji su uložili snage da svrgnu Gadafija s vlasti.

  • Koja izuzetnost...ima mnogo ljudi koji su dio rješenja ove situacije i oni rade podjednako kao i vojska. Oni su svi napustili svoje poslove i svi rade sada ovdje u prilog svojoj zemlji, rekla je Angelina Jolie Reutersu.

Glumica je potom iznajmila sportski automobil i u pratnji telohranitelja odvezla se u Tripoli. Jolie je rekla i da se suočila tokom dvodnevne posjete Libiji s potrebama za reizgradnju društva i institucija.

  • Ova zemlja je pregurala mnogo toga. Ona je u tranziciji na mnogo nivoa. To nije samo hrana i nisu samo novi zakoni, to su sve te stvari odjednom', istakla je ona.

U junu, glumica se susrela s libijskim izbjeglicama na Malti i na talijanskom ostrvu Lampedusa, a u aprilu je posjetila Tunis gdje je pozvala međunarodnu zajednicu da podrži stanovništvo koje bježi od nasilja u toj zemlji.

Angelina Jolie je ambasadorica agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), a nedavno je najavljeno da će dobiti novo zvanje sa značajnijim ovlašćenjima.