Humanizam na djelu
0

Angelina Jolie ponovo posjetila Irak

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Treći put se holivudska glumica Angelina Jolie uputila u ratom razoreni Irak kao UN-ova ambasadorica dobre volje. I ovaj put apelovala je za pomoć za oko 1,6 miliona civila koji su ostali bez krova nad glavom.

Glumica i majka šestero djece u toku jednodnevne posjete boravila je u izbjegličkom kampu u predgrađu Bagdada, saopštio je UNHCR.

"Izgleda kao da se stvari ovdje popravljaju, ali Iračani trebaju mnogo podrške i pomoći da ponovo izgrade svoje živote", izjavila je.

Jolie je razgovarala i sa ocem šestero djece čija porodica je prije četiri godine morala napustiti svoj dom, djeca ne idu u školu, te si ne mogu priuštiti liječenje.

"Potrebno je mnogo snage da ovo preživite. Ne znam ni kako ću ja ovo preživjeti", rekla mu je Amerikanka koja je dosad posjetila više od 20 zemalja s teškom humanitarnom situacijom, uključujući Pakistan, Afganistan i Sudan. UN-ova ambasadorica dobre volje postala je 2001. godine.

U cijelom Iraku oko 300.000 ljudi uspjelo se vratiti svojim domovima, čime je postignut priličan napredak, stoji u izvještaju UNHCR-a. Sirija i Jordan primili su oko dva miliona izbjeglica iz ove zemlje.