Nakon 15 godina
865

Amra Silajdžić Džeko posjetila Prvu bošnjačku gimnaziju: Nisam bila štreberka, ali sam voljela školu

Piše: E. Lj.
Foto: Prva bošnjačka gimnazija Sarajevo
Najuspješnija bh. manekenka Amra Silajdžić Džeko ovih dana boravi u rodnom Sarajevu, a danas je nakon 15 godina posjetila Prvu bošnjačku gimnaziju i nakratko se vratila u školske klupe.

Susret s profesorima koji su joj predavali u srednjoj školi bio je veoma emotivan i ispunjen srećom.

"O Amri su svi uvijek govorili u superlativu. Ostavila je divan trag, a da dvije godine nije pohađala školu vanredno sigurno bi bila učenica generacije. Uvijek je bila istrajna i uporna i svi mi koji smo joj predavali smo ponosni", rekli su njeni profesori.

Bila je peta generacije Prve bošnjačke gimnazije Sarajevo i bila je ponos škole.

"Nisam bila štreberka, ali sam voljela školu. Istina je, ipak, da sam plakala zbog 4+", rekla je dodajući kako je imala sreću jer su profesori koji su joj predavali znali prenijeti znanje na učenike.

Strahopoštovanje prema profesorima

Prisjećajući se vremena provedenog u školskim klupama Amra, koja je bila odlična učenica, rekla je kako joj je najdraži predmet bio Bosanski jezik i književnost.

"Gramatika i pravopis su mi veoma bitni, nikada nisam prestala obraćati pažnju na gramatiku u svakodnevnom govoru. Osim toga, voljela sam hemiju, geografiju, arapski jezik i sport", rekla je.

Dodala je kako je njena petnaestogodišnja kćerka Sofija ove godine krenula u drugi razred srednje škole i naglasila kako je odnos prema školi i profesorima bio drugačiji u periodu kada je ona bila srednjoškolka.

"Kada sam ja išla u školu bio je prisutan odnos strahopoštovanja. Mi smo profesore gledali drugačije i ja sam osjećala da u svakom profesoru imam prijatelja i nekoga kome se uvijek mogu obratiti. Bilo je tu i nekih strogih profesora, naprimjer profesorica hemije je bila strah i trepet, ali je u isto vrijeme bila divna žena. Neobičan je i divan taj osjećaj", rekla je Amra.

Uspomene za sva vremena

U drugom razredu srednje škole Amra je dobila angažman u Parizu, a zbog čestog odsustva s nastave srednju školu završila je vanredno.

"Profesori i prijatelji su mi te dvoje godine maksimalno izlazili u susret. Hana, moja drugarica iz klupe, je na kraju svakog dana kopirala materijal i faksom ga slala agenciji. Tako sam bila u toku i nadoknađivala propušteno", ispričala je.

Tu je stekla doživotne prijatelje s kojima je uvijek u kontaktu i s kojima se vidi svaki put kada je u Sarajevu.

"Bilo je to divno vrijeme, zdrava sredina. Mislim da smo mi bili prvi u Sarajevu koji su nosili uniforme i to mi je bilo baš cool, voljela sam ih. Ova škola je bila zdrava sredina, profesori su bili divni i drago mi je što su moje kolege s kojima sam u kontaktu uspjeli na svim poljima", rekla je.

Kroz razgovor s novim generacijama Prve bošnjačke gimnazije Sarajevo, Amra je naglasila kako je u životu najbitnija upornost.

"Danas je luksuz raditi ono što volite. Ja nalazim strast u svemu što radim i u svemu tražim nešto pozitivno. Uvijek zadajte sebi zadatke i stavite pred sebe nove izazove, jer uvijek ima prostora da rastete. Bitno je izaći iz komfor zone", poručila je Amra.