Srbijanski glumac
295

Sergej Trifunović objavio fotografiju s negatorom genocida Peterom Handkeom

A. B.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Srbijanski pozorišni i filmski glumac, ali i predsjednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović, objavio je fotografiju na Instagramu s negatorom genocida i sljedbenikom politike Slobodana Miloševića Peterom Handkeom.

Peter Handke je posjetio Republiku Srpsku, prilikom čega su ga tamošnje vlasti nagradile čak i spomenikom u Banjoj Luci, a nakon toga je otišao u Srbiju kako bi primio priznanje i od predsjednika Aleksandra Vučića.

Tu priliku je očito iskoristio i Trifunović, koji se vidno raspoložen fotografisao s Handkeom uz prigodan opis.

"Neki fini čovjek, htio da se slika sa mnom. Kaže da je nobelovac, pa sam ga pustio", napisao je Trifunović ispod fotografije.

Ispod objave su uslijedili komentari koji su bili podijeljeni, bilo je mnogo korisnika koji su osudili ovakav potez te naveli da je Trifunović pogriješio, kao i to da je prepun kontroverzi i da mu ovo nije bilo potrebno".

Handke je dobitnik "Velike nagrade Ivo Andrić" Andrićevog instituta u Andrićgradu za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine "Drugi mač - Majska povest".

Handke je strastveno zagovarao genocidni Miloševićev režim, posjećivao Slobodana Miloševića u Hagu, a 2006. se pojavio na njegovoj sahrani. Poznat je i zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tokom krvavih ratova '90-ih godina.

Austrijski književnik je zbog takvih stavova proglašen personom non grata u gradovima poput Sarajeva i Tuzle, dok je u Banju Luku pozvan kao počasni gost. Mnogi istaknuti svjetski književnici i umjetnici osudili su Handkeove stavove, kao i odluku da takva ličnost dobije Nobelovu nagradu. Iako je potpisana peticija s više desetina hiljada potpisa, Handkeu je ipak uručena nagrada.

S druge strane, Trifunović je porijeklom Bosanac, rođen u Mostaru, te je nedavno u jednom podcastu govorio kako se upravo najviše pronalazi u tom gradu, ali i o strahotama koje je rat donio u BiH 1992. godine.

"Posljednji put sam u Mostaru bio na ljeto 1990. godine, a onda sam naredni put otišao tek 2000. godine. U tih deset godina, već 1992. kad smo pričali preko telefona s rođacima razgovor je prekinut napola, jer je negdje u blizini pala bomba. Naredne dvije godine nismo znali jesu li živi ili mrtvi. Srećom, preživjeli su. Najstrašniji momenat rata bio je kad sam vidio taj snimak iz februara 1992. godine. To rušenje mosta, koji je srušio školski drug moje majke - Slobodan Praljak", kazao je, između ostalog, tom prilikom Trifunović.

Ipak, strahote rata koje su doživjeli građani širom BiH, zatim i genocid u Srebrenici koji Handke negira nije bila dovoljna prepreka da Trifunović nasmijan stoji pored njega i veliča njegovu "ličnost".