Teniserka za Vogue
101

Serena o majčinstvu: Naljuti me plač bebe, a poslije progoni osjećaj krivice

Klix.ba
Serena Williams s kćerkicom (Foto: Mario Testino)
Serena Williams s kćerkicom (Foto: Mario Testino)
Slavna teniserka Serena Williams pozirala je s četveromjesečnom kćerkicom Alexis Junior za naslovnicu magazina Vogue. U razgovoru za prestižni američki list Serena je govorila o majčinstvu te problemima koje je imala nakon poroda.

Iako je imala poprilično laganu trudnoću, priča teniserka, stvari su se iskomplicirale pred i poslije poroda. Prije svega se morala hitno poroditi na carski rez jer je beba imala usporen rad srca tokom kontrakcija. Dan nakon poroda, Williams je osjetila probleme s disanjem i pretpostavila je kako ima plućnu emboliju s obzirom na njene ranije probleme sa zgrušavanjem krvi. Njene sumnje su potvrđene kad je CT snimak pokazao nekoliko malih tkiva na njenim plućima.

Narednih nekoliko dana bili su još gori za teniserku. Uslijed problema s disanjem pukla joj je rana od carskoj reza, a doktori su otkrili veliki hematom u njenom stomaku. Kada se nakon nekoliko operacija konačno vratila kući, šest sedmica nije mogla ustati iz kreveta.

"Bio sam jako sretan što sam mogao mijenjati pelene bebi, ali pored svega kroz šta je Serena prošla, osjećaj neuspjeha da pomogne kćerkici učinio je situaciju još gorom", izjavio je za Vogue teniserkin muž Alexis Ohanian.

Nakon velike borbe sa zdravljem, majčinstvo je za Serenu postalo veoma naporno.

"Ponekad se zaista osjećam kao da ne mogu nešto uraditi. Isti taj negativan osjećaj imam i na terenu. Pretpostavljam da sam to ja. Niko ne govori o teškim trenutcima i pritisku koji osjećate svaki put kad čujete plač bebe. Slomila sam se, ne znam ni sama koliko puta. Nekad me jednostavno naljuti plač, a poslije progoni osjećaj krivice i pitanje zašto se osjećam tako tužno kad imam predivnu bebu. Emocije su ludost", otvoreno je kazala Williams za Vogue.

Uprkos teškom početku majčinstva, četverostruka olimpijska pobjednica nema ništa osim ljubavi za svoju kćerkicu koju zove srednjim imenom Olympija, dok je Ohanian preferira zvati Junior.

"Nećemo se razdvojiti od nje niti jedan dan dok ne napuni 18 godina. Sad kad imam 36 godina, gledam u svoju bebu i sjećam se kako je ovo bio jedan od mojih ciljeva dok sam bila mlađa, prije nego je tenis preuzeo glavnu ulogu u mom životu", rekla je Williams.

Zbog zdravstvenih problema i trudnoće, Williams je morala odustati od Australian Opena, ali raduje se povratku na tenisko igralište. Tamo, kaže ona, i pripada.