magazin
0

Semjenikova iz Jakutije najstarija na svijetu

FENA
Za najstariju stanovnicu naše planete može konkurirati Varvara Semjenikova iz Jakutije, u Sibiru, koja je u maju ove godine obilježila svoj 117. rođendan.

Tu titulu sada zvanično nosi Amerikanka Edne Parker koja ima 114. godina.

Godinu rođenja jakutske starice otkrila je saradnica Nacionalnog arhiva Natalija Bajševa.

"U martu 2006. godine u arhiv je stigao zahtjev peterburškog studija 'Etnos' koji je tražio da pronađemo dokumenta o rođenju Varvare Semjenikove", izjavila je Bajševa, dodajući da je u kjigama Spaske crkve upisano "da je 10. maja 1890. godine rođena kćerka u Konstantina Stefanova Đakonova i Marije Konstantinovne, oboje pravoslavaca", navodi agencija Interfax.

Varvara Semjenikova, djevojačko Đakonova, pripadnica je domorodačkog stanovištva - Jevenka. Porodica je živjela nomadskim životom baveći se uzgajanjem jelena i lovom.

Najstarija stanovnica Jakutije usvojila je četvoro djece i obučila ih vještinama lova. Kako su odrastali, iz tundre su odlazili na školovanje u obližnje gradove. Kasnije su pričali svojoj djeci o baki Varvari.

"Domorodačko stanovništvo Jakutije je dugovječno, o čemu svjedoče dokumenti iz prve polovine 19. stoljeća. Prema popisu iz 1959. godine Jakutija je prema broju dugovječnih ljudi zauzimala treće mjesto u SSSR-u, poslije Dagestana i Azerbejdžana ", ističu u jakutskom arhivu.

Na IX međunarodnom kongresu gerontologa, održanom 1972. godine u Kijevu, Jakutija je zvanično priznata centrom dugovječnosti Sibira.

Iako u dubokoj starosti, Varvara nema posebnih problema sa zdravljem a ima i dobro pamćenje. Kako ističe, zanima je šta se dešava u zemlji, ima svoje mišljenje o mnogim stvarima a voli se baviti kućnim poslovima.

Zvanično najstarija žena planete Japanka Jone Minagava umrla je u ponedjeljak uvečer u 114. godini. Minagava je proglašena najstarijom na planeti u januaru ove godine, poslije smrti 114-godišnje Amerikanke Emme Faust Tillman.

Sada je najstarija stanovnica zemlje Amerikanka Edne Parker iz Indijane koja je rođena 20. aprila 1893. godine.