Supruga bivšeg državnika
622

Selma Muhedinović-Silajdžić: Suprug Haris i ja slavimo svaki dan, on mi je najveća podrška

E. Sk.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ime Selme Muhedinović mnogima je asocijacija na atraktivnu ženu s violinom, nekadašnju pjevačicu, a danas suprugu bivšeg državnika BiH Harisa Silajdžića.

Poznata profesorica violine prije više od deset godina potpuno se povukla sa scene i živi novim životom, onim nešto mirnijim, daleko od svjetla reflektora.

Sve je podredila jogi, meditaciji i duhovnom načinu života koji je ispunjava. Sa Selmom smo razgovarali nakon povratka iz Bahreina, gdje je sa suprugom prisustvovala prijemu kod bahreinskog kralja Hamada bin Isae Al Khalifa.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Na putu za Sarajevo nekadašnja pjevačica za naš portal govorila je o tome šta se to promijenilo od kraja devedesetih do danas te je otkrila nedostaje li joj scena.

Razgovor smo ipak započeli impresijama koje je ponijela iz Bahreina.

"Susret s bahreinskim kraljem potvrdio je sve što sam već imala priliku čuti i pročitati o Bahreinu. Radi se o društvu koje u svakodnevnom životu praktikuje pluralizam na svim nivoima. Recimo da bismo Bahrein mogli brendirati sloganom 'Osmijeh Bahreina'", govori Muhedinović-Silajdžić.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Za one koji se pitaju gdje je i šta radi Selma, naša sagovornica kaže da se posvetila radu na sebi.

"Tu sam gdje sam uvijek i bila. Radim na sebi, učim svaki dan. Ono malo što znam nastojim s radošću prenijeti i drugima. Ne smatram da je to neki novi način života, možda samo malo osvješćeniji i mirniji", priznaje Muhedinović-Silajdžić.

Od kraja devedesetih pa do danas puno toga se, dodaje, promijenilo u njenom životu.

"Na prvi pogled zaista bih mogla reći da se promijenilo mnogo toga. Malo sam starija na papiru. Na dubljem nivou sve je isto. Ista sam duša koja voli, raduje se životu i živi svoju pjesmu", govori supruga Harisa Silajdžića.

Selma i Haris Silajdžić na prijemu u Bahreinu
Selma i Haris Silajdžić na prijemu u Bahreinu

S nekadašnjim predsjednikom Stranke za BiH, koji je u ratnim i postratnim bh. godinama obnašao funkcije državnog premijera, ministra vanjskih poslova te člana Predsjedništva, Selma se vjenčala 8. marta 2016. godine na intimnoj ceremoniji u sarajevskom Golf klubu. On joj je i danas, ističe, najveća podrška. Na pitanje da li ona i Haris, kako je svojevremeno govorila, i dalje slave svaki dan, naša sagovornica kaže:

"Da. Život je dar i treba biti zahvalan Bogu na prilici da nešto možemo uraditi kako bi ova naša planeta bila bolje mjesto za život i suživot svih", smatra Muhedinović-Silajdžić.

Mada joj scena nedostaje, ističe da, kao i sve drugo u životu, i to ima svoje vrijeme. Životne prepreke i probleme prevazilazi, kaže nam, duhovnom praksom.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Sve je lakše uz Sadhanu, odnosno duhovnu praksu, kao i uz prihvatanje i svjesnost da sve što dolazi i prolazi. Kada se prisjetimo da smo počašćeni postojanjem, tada i padovi postaju uzleti", kaže Muhedinović-Silajdžić.

Na kraju dodaje i to da je za nju meditacija vraćanje sebi i niti koja povezuje sve i upravo u tome pronalazi smiraj.