Ne voli rasipništvo
336

Sebastian Kurz leti avionom niskobudžetne kompanije, u ekonomskoj klasi i bez osiguranja

Klix.ba
Kada bh. zvaničnici negdje putuju, uglavnom to čine posebnim letovima, poslovnom klasom, s tjelohraniteljima i pratnjom. Austrijski kancelar Sebastian Kurz koji je u petak letio Eurowingsom na destinaciji Barcelona-Beč, još jedan je evropski političar koji im je očitao lekciju iz skromnosti.

Kurz nije imao osiguranje, nije bio najavljen kao političar ili poznata ličnost i sjedio je sa svim ostalim putnicima u ekonomskoj klasi. Pri tome je s ostalim putnicima čekao avion koji je kasnio dva sata.

Kada je ušao u avion djeca su se fotografisala s njim, a odrasli su ga pozdravljali. Neke osobe nisu ni znale ko je on, pa su pitale stjuardese.

"Kad smo sletjeli u Beč mislio sam da će ga barem tamo dočekati osiguranje, međutim čovjek izađe kao svi ostali putnici, sam pokupi svoju prtljagu i napusti aerodrom sam samcat", napisao je hrvatski državljanin koji je bio na istom letu i podijelio iskustvo s ostalima.

Austrijski kancelar inače putuje ekonomskom klasom te tako štedi novac iz državnog budžeta. Dok je bio ministar vanjskih poslova tek je tri puta koristio luksuzne avione koje vlada iznajmljuje.