Kuba
0

Sean Penn pokušava intervjuisati Fidela Castra

FENA
Američki glumac Sean Penn otišao je na Kubu kao reporter američkog časopisa "Vanity Fair" u pokušaju da dobije intervju od bivšeg komunističkog lidera te ostrvske zemlje Fidela Castra, javili su danas mediji u nekoliko zemalja.

Poznati holivudski glumac je prošle godine boravio na Kubi, gdje je intervjuisao aktuelnog kubanskog predsjednika Raula Castra, a sada će pokušati da dobije intervju od njegovog brata Fidela (83) koji već više od tri godine nije formalno na vlasti.

Glumac, koji je osvojio dva Oskara, više puta je boravio u toj karipskoj državi i uvijek je spajao film sa političkim aktivizmom, ali je tek prošle godine dobio pristup samom vrhu vlasti zahvaljujući posredovanju predsjednika Venecuele Huga Chaveza, piše španski list "El Pais".

On je jedini stranac koji je uspio da intervjuiše Raula Castra od kada je zamijenio brata na čelu države i njegov intervju je nekoliko puta objavio američki časopis "Nation".

Penn će pokušati da razgovara sa Fidelom o tome kako je izbor Baracka Obame za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država uticao na Kubu. "El Pais" ocijenjuje, međutim, da to neće biti nimalo lako, budući da niko nije formalno intervjuisao bivšeg kubanskog predsjednika otkad se razbolio i povukao s vlasti, iako često prima strane zvaničnike i prijatelje.