Vikend argentinskog tanga
9

Saray Tango donio duh Buenos Airesa u Sarajevo

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U organizaciji Udruženja za promociju i razvoj argentinskog tanga Saray Tango završen je drugi po redu Saray Tango Weekend - vikend argentinskog tanga.

Ovim povodom brojni plesači iz Zagreba, Splita, Dubrovnika, Beograda, Novog Sada, Podgorice, Banje Luke, Zenice, ali i iz Španije i Mađarske došli su u Sarajevo kako bi zaplesali argentinski tanga i skupa sa domaćinima, ali i brojnim gostima, uživali u ovom plesnom spektaklu.

Po prvi put u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu u goste je došao plesni par iz Buenos Airesa iz Argentine, Ana Baros i Facundo Arnedo, koji su već duži niz godina finalisti i polufinalisti najprestižnijeg takmičenja u argentinskom tangu - MUNADIALBA, a u posljednje 3 godine nastupaju širom svijeta. Gosti iz Argentine održali su niz radionica za plesače, a vrhunac događaja bilo je plesno veče argentinskog tanga - Gran Milonga - održano u subotu, 10.11. u Klubu Jedan. Za kraj vikenda održano je plesno veče u Pubu Festina Lente, po uzoru na plesne večeri Buenos Airesa, domovine argentinskog tanga.

Na zadovoljstvo organizatora Sarajlije su iskazale veliko interesovanje za prisustvo ovakvom nesvakidašnjem događaju, pa su se u publici mogli vidjeti brojni eminentni gosti, kao i poznate ličnosti iz oblasti kulture i umjetnosti koji su, skupa sa plesačima, uživali u cjelovečernjem druženju, nastupu plesnog para iz Argentine, ali i koncertu umjetničkog dua Instrumental Story, koji se publici Sarajeva po prvi put predstavio izvođenjem tango muzike.

Udruženje za promociju i razvoj argentinskog tanga Saray Tango osnovano je početkom 2018. godine u cilju afirmacije argentinskog tanga kao društvenog plesa, želje da u Sarajevu ponude drugačiji vid kulturno-zabavnog života, ali i da, organizovanjem ovakvih događaja, Sarajevo postane redovna destinacija plesača argentinskog tanga iz regiona i Evrope.

Iza sebe imaju organizovana već dva internacionalna tango vikenda, pokrenuli su dvije plesne škole argentinskog tanga, u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, a predano rade i na realizaciji saradnje sa mladim i talentovanim umjetnicima iz drugih srodnih oblasti - muzike i dizajna.

Svi koji žele osjetiti, doživjeti i zaplesati istinski, društveni argentinski tango mogu se obratiti na mail [email protected] ili pronaći više informacija na facebook stranici Saray Tango, uz napomenu da tango može plesati svako, jer tango se pleše srcem.