Simbol spajanja
179

Sarajevski učenici povodom Dana nezavisnosti kreirali makete mostova

FENA
(Foto: FENA)
Ljubav prema tradiciji i historiji motivirala je Udruženje i Stručni aktiv nastavnika historije Kantona Sarajevo i Općinu Novo Sarajevo da upriliče prigodan skup, u povodu 1. marta Dana nezavisnosti BiH.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo u izjavi novinarima okarakterizirao je to kao još jedan način njegovanja kulture sjećanja. Naglašava da se tako doprinosi da, pogotovo mlađa generacija, spoznaju važnost svoje historije.

Profesorica historije, predstavnica Stručnog aktiva i Udruženja Azerina Muminović smatra da o svojoj domovini učenici treba da uče, ne samo kroz historiju, nego i kroz sve nastavne predmete.

"Cilj je razvijati ljubav prema tradiciji, historiji. Na nama je da prenosimo pozitivne vrijednosti iz historije civilizacija, tradicije. Naravno, da ukazujemo na ono što je negativno. Najvažnije da na djeci prenesemo ljubav, da nam budu sretni", poručila je.

Predsjednik Asocijacije Obrazovanje gradi BiH Jovan Divjak mišljenja je da historiju 'prošlu ne znamo, ovu sadašnju ne poštujemo, a ne znamo šta ćemo u budućnosti'.

"Treba se boriti da, kroz historiju, djeca saznaju istinu, a pravdu ćemo valjda dočekati. Na nastavnicima historije velika je odgovornost i ozbiljnost da tako educiraju učenike", poručio je.

U skladu s tradicijom, učenici su, zajedno sa nastavnicima iz tehničke kulture i historijskih sekcija, pripremili i prigodnu izložbu. U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo postavili su makete mostova - simbol spajanja, budućnosti i svega što je afirmativno i dobro.