magazin
3.4k

Sarajevski franjevci odsvirali himnu Bosne i Hercegovine

Klix.ba
"Za fratre je ova zemlja posvećena zemlja. U njoj su naše svetinje: grobovi naših mučenika, temelji naših svetišta i u Srebrenici, i u Zvorniku, i u Konjicu, i u Tuzli, i u Skakavi, i u Modriči, i u Olovu...", kaže u članku iz 1992. godine fra Ljubo Lucić.
Kao znak ljubavi prema zemlji koja je danas proslavila 25 godina nezavisnosti, tamburaški orkestra Franjevačke teologije u Sarajevu održao je mali koncert u kojem je izvedena i himna Bosne i Hercegovine.

"Dana 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine održao se referendum za neovisnost Bosne i Hercegovine. Toga povijesnog vikenda građani su svojim izlaskom odlučili o stvaranju ove zemlje. Svećenici su, a među njima i bosanski fratri, pozvali svoj puk na nedjeljnim misama da iziđu na referendum i izjasne se za neovisnost Bosne i Hercegovine.

Svjesni smo da ni nakon 25 godina od referenduma Bosna i Hercegovina nije zemlja kakvu smo željeli: bez rata, mržnje, nepravde, kriminala i korupcije. Usprkos svemu, vjerujemo i nadamo se da će naša domovina ipak postati dom za sve građane, pripadali oni bilo kojoj nacionalnoj ili vjerskoj zajednici", stoji u kratkom saopćenju