(Ne)zastupljene
107

Sarajevo ima 17 ulica imenovanih po ženama, veliki broj gradova u BiH nema niti jednu

Piše: M. N.
Već godinama se ukazuje kako je zastupljenost žena u javnom i političkom životu u BiH vrlo mala poredeći sa zemljama Zapada. Isto je i sa društvenim i kulturnim aspektom. Organizacija pokret Žene u BiH objavila je mapu koju je izradila fondacija CURE, a na kojoj je prikazano koliko je ulica, škola, trgova, bisti i mostova posvećeno ženama.

Kako kažu, u savremenoj historiji grada Sarajeva nikada nije bilo puno ulica koje su nosila ženska imena, a danas ih od ukupno 1.037 ima 17. Po ženama je nazvan jedan most, tri škole, jedan trg, a imaju dvije biste.

Članice su pozvale i druge gradove da objave koliko ulica u njima nosi ženska imena. Tako je utvrđeno da Tešanj, Bugojno i Gračanica nemaju nijednu. Tuzla ima devet od ukupno 406 ulica. U Zenici su po ženama nazvane samo dvije ulice od 151 ukupno, dok su u Mostaru dvije. U većini hercegovačkih gradova nalaze se dvije, tri ili četiri "ženske ulice", a prednjači Ljubuški koji ima šest ulica. Banja Luka je prije rata imala 14, a sada sedam.

Iako je BiH imala veliki broj uglednih žena od historijskog značaja, javna priznanja su izostala. Podsjetimo da i ime prve bh. pilotkinje Fatime Mušić nikada nije javno upisano u zvanične knjige, a inicijativa da Aerodrom u Tuzli nose njeno ime nije usvojena.