Najmlađa premijerka
110

Sanna Marin: Finska političarka odrasla je u porodici istospolnih roditelja

E. Sk.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Finsko vladajuće vijeće Socijaldemokratske stranke glasalo je s 32-29 za imenovanje Sanne Marin nad suparnikom Anttijem Lindtmanom za preuzimanje pozicije premijerke države.

Nova finska premijerka je bivša ministrica saobraćaja i komunikacija koja je imala uspon u finskoj politici otkad je s 27 godina ušla u gradsko vijeće svog rodnog grada Tamperea.

''Nikada nisam razmišljala o svojim godinama ili rodu, već o razlozima zbog kojih sam u politici i to su stvari zbog kojih smo dobili povjerenje našeg biračkog tijela'', istaknula je Marin.

Odrasla je u "duginoj porodici", kako se često naziva porodica istospolnih roditelja s djecom, živeći u iznajmljenom stanu s majkom i majčinom partnericom, a u jednom od razgovora za medije kazala je da se kao dijete osjećala "nevidljivom" jer nije mogla otvoreno razgovarati o svojoj porodici. No, istaknula je da joj je majka uvijek pružala podršku i uvjeravala je da može učiniti sve što poželi.

Marin je bila i prva osoba u svojoj porodici koja je išla na Univerzitet, a ministrica saobraćaja i komunikacija bila je od juna i sa svojim partnerom Markusom Räikköneom, ima 22-mjesečnu kćerku.

Instagram generaciji najmlađa finska premijerka mogla bi se jako svidjeti, s obzirom na to da je aktivna na društvenim mrežama. Objavljivala je fotografije za vrijeme trudnoće, pa i nakon poroda, dok je dojila bebu.

Podijelila je i snimke pored bazena s romantičnog odmora u Italiji, u julu 2017. godine, tokom kojeg su ona i Markus otputovali u Portofino, Rim, Sardiniju i Veneto, te snimali događaje sa Pridea, gdje je pokazala svoju podršku istospolnim parovima.