Žena izbodena nasmrt 1976. godine
2

SAD: DNK uzorak iz žvake riješio najstariji slučaj ubistva

Klix.ba
Gary Sanford Raub
Gary Sanford Raub
DNK uzorak iz žvakaće gume doveo je do hapšenja čovjeka osumnjičenog za ubistvo 70-godišnje žene još 1976. godine, što je najstariji riješeni slučaj u Maineu.

Gary Sanfrod Raub (63) uhapšen je u ponedjeljak u Seattleu i tereti ga se za ubistvo Blanche Kimball iz Mainea. Kimball je pronađena mrtva u svojoj kući 12. juna 1976. godine kada su njene komšije zvale policije kazavši kako je nisu vidjeli nekoliko dana. Utvrđeno je da je Kimball izbodena nasmrt. Ubica je izmakao policiji i slučaj je bio zaleđen, ali ne i zatvoren.

"U Državnoj policiji Mainea slučaji ubistva su uvijek dostupni detektivima koji konstanto analiziraju slučajeve", rekao je Steve McCausland, glasnogovornik državne policije Mainea za ABCNews.com.

"DNK uzorak smo dobili ovog ljeta i usporedili smo ga sa već izuzetim dokazima s mjesta zločina. Podudarnost je bila očita", rekao je McCausland.

Raub je praćen u Seattleu, gdje je živio kao beskućnik i bio je poznat policiji po dugoj listi krivičnih djela. Vlasti su otkrile kako je Raub poznavao Kimball te da je jedno vrijeme živio u njenoj kući.

Detektivi su napravili lažno istraživanje sa žvakama kako bi dobili njegovu DNK.

Pravda za Kimball je pronađena 30 godina nakon njene smrti.

"Iako su svi njeni srodnici umrli, a kuća srušena, nastavili smo raditi na tom slučaju. Ovo je bio najstariji neriješen slučaj u Maineu, tako da smo vrlo zadovoljni", rekli su u policiji.

Raubu će biti suđeno za ubistvo te mu prijeti kazna doživotnog zatvora.