Opasne kritike
30

Sacha Baron Cohen napao Zuckerberga i Facebook zbog širenja mržnje

E. Sk.
Dok je preuzimao nagradu za međunarodno liderstvo iz Lige protiv klevete, slavni glumac Sacha Baron Cohen napao je društvene medije zbog širenja mržnje i izdvojio osnivača Facebooka i njegovog osnivača Marka Zuckerberga.

U svom govoru Cohen je kazao kako je primjetio da su zločini iz mržnje u porastu, te je kritizirao Facebook, YouTube i Google.

"Svu ovu mržnju i nasilje olakšava nekolicina internetskih kompanija koje predstavljaju najveću propagandnu mašinu u historiji", kazao je Cohen.

On je također kritikovao Zuckerberga zbog toga što je dao dom i platformu ljudima koji, kako kaže, tragaju za holokaustom.

"Kao da živimo u Rimskom carstvu, a Mark Zuckerberg je Cezar", rekao je Cohen.

Cohen, koji je stvorio antisemitski lik Borata dodao je da nije riječ o ograničavanju nečije slobodnog govora, nego o tome da ljudi postanu najveća platforma u historiji. Smatra da se platforme za društvene medije moraju pridržavati strogih propisa kao i druge velike industrije.

Nakon toga glumac je na Twitteru kazao da ukoliko Mark Zuckerberg i izvršni direktori tehničkih službi omoguće stranoj sili da se miješa u njihove izbore ili olakša još jedan genocid, da bi trebali biti poslani u zatvor.