Nije striptiz
435

Ruskinja otvorila prvu školu pole dancea u Sarajevu: Kombinacija umjetnosti i sporta

S.H.P.
Prva škola pole dancea "I can" otvorila je svoja vrata prošlog mjeseca u Sarajevu. O ovoj vrsti sporta razgovarali smo s osnivačicom škole 25-godišnjom Ruskinjom Ljudmilom Čistovom.

Ljudmila je preselila na Balkan prije dvije godine radi svog diplomskog rada čija je tema bila Jugoslavija.

"Uvijek me je interesovala Jugoslavija i sve što je povezano s njom. Poslije odbrane rada sam riješila da preselim u Beograd i tamo sam nastavila školovanje. U Beogradu sam živjela otprilike godinu i po, a onda sam preselila u Sarajevo zbog posla. I ne samo zbog posla, jednostavno sam željela neku promjenu u svom životu. Tu sam nešto više od šest mjeseci", kazala je na početku našeg razgovora Ljudmila Čistova.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Pole dance je izuzetno zahtjevna fitness disciplina i spoj je treninga snage, plesa i izdržljivosti. Ljudmila nam kaže kako se pole danceom počela baviti još dok je živjela u Rusiji.

"Ovaj ples je kombinacija teških akrobatskih elemenata, teške koreografije i ženstvenosti. Pole danceom sam se počela baviti još dok sam živjela u Rusiji i to je bilo više za moju dušu. Ja obožavam ovaj sport jer je dobra zamjena za teretanu, osim toga, s njim se spojila i moja ljubav prema plesu. Baveći se pole danceom dobijate sve zajedno, što bi se reklo sve u jednom paketu", objasnila nam je Ljudmila.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Budući da se u Rusiji već dugo bavila pole danceom, Ljudmila je željela jednu ovakvu školu otvoriti i u Sarajevu.

"Kada sam odlučila otvoriti školu pole dancea, nisam željela da otvorim samo obični studio u kojem bismo se sastajale i trenirale. Moj cilj je bio da otvorim neku vrstu ženskog kluba, gdje bi se održavao master class i gdje ćemo održavati razne događaje za žene. Htjela sam da treniranjem svakoj djevojci i ženi podarim motivaciju, energiju i vjeru u sebe i čini mi se da uspijevam u tome".

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Ljudimila nam kaže i kako su djevojke i žene pokazale veliko interesovanje za ovu vrstu plesa.

"Drago mi je što djevojke na prvi trening dolaze same, a već na sljedeći trening dolaze s drugaricom ili grupom djevojaka. Radujem se što žene iz Sarajeva pokazuju interesovanje za ovaj sport. Naši treninzi su više od običnih treninga", rekla je.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

A trening obično počinje zagrijavanjem koje ima elemente joge. Na taj način polaznice opuštaju svoje mišiće i pripremaju ih za sve ono što će kasnije uslijediti. Naime, trening je veoma naporan i zahtjevan i nije samo puko okretanje oko šipke. Radi se postepeno tako da može trenirati bilo koji polaznik, i onaj koji je fizički spreman, ali i onaj koji to nije.

"Pole dance zahtijeva fizičku spremnost i snagu, ali ako nemate iskustva u teretani ili naprimjer jogi, to vam neće stvarati nikakav problem. Naše istezanje na treningu zamijenit će vam odlaske u teretanu. Prilikom treninga rade se i vježbe za razvijanje snage i gipkosti. Zbog toga redovnim treninzima čovjek dobija dobru formu, jer je ples na šipci ustvari neka vrsta alternative fitnesu. Vi ćete dobiti odlično istezanje, zategnute mišiće stomaka, leđa, ruku i nogu", kazala je Ljudmila.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Koliko trening može biti težak, dokaz je to da mnogi često poslije prvog žele da odustanu.

"Ako nema umijeća vladanja tijelom u potpunosti i mogućnosti korištenja sve svoje snage za ispunjavanje elemenata, to dovodi do gubitka želje za nastavkom treniranja, u tom trenutku ja želim da moje polaznice shvate da mogu sve, da mogu bolje i od prijateljice na susjednoj šipci, pa čak bolje i od mene. Samo dajte sebi vremena, naoružajte se strpljenjem i vjerujte mi da će onda sve biti uredu", posavjetovala je Ljudmila.

U prostoru za trening škole "I Can Pole" postoje šipka, muzika i scena. Zbog šipke je ovaj sport mnogima asocijacija na striptiz. Pitali smo je kako prevazilazi ovakve stereotipe u društvu.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Mnogi pole dance poistovjećuju sa striptizom, međutim, pole dance je sport i to ne bilo kakav, već težak sport koji obuhvata trening i vladanje svojim tijelom. Pole dance je zapravo vježbanje na šipci. Djevojke koje se bave ovom vrstom plesa ne skidaju odjeću, ali istina je da se njihovi kostimi sastoje iz minimuma odjeće", objašnjava nam i dodaje kako se kostim sastoji od topa, šorca ili donjeg dijela kupaćeg kostima.

Jedini razlog zbog kojeg su djevojke ovako malo obučene jeste to što je u pole danceu važno da većina dijelova tijela bude otkrivena,jer je inače veoma teško da se održite na šipci.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Verujte mi, oni koji se bave striptizom ne vladaju akrobatikom tako kako vladaju moji učenici, a posjetite li bar jedan trening u našoj školi, vidjet ćete šta je to zapravo pole sport i pole dance", rekla nam je Ljudmila.

Sve one dame koje se žele baviti ovim plesom mogu se priključiti već dobro uigranoj Ljudmilinoj ekipi. Treninzi se održavaju svakog radnog dana od 16 do 22 sata. Treba naglasiti i da su u plesnu školu dobro došle sve dobne skupine te da vam je potrebna samo dobra volja i nešto malo slobodnog vremena.