Richard Gere: Izgradnja jevrejskih naselja je provokacija

Richard Gere: Izgradnja jevrejskih naselja je provokacija
287
Klix.ba
13.3.2017. u 07:42
59
komentara
287

dijeljenja
Richard Gere: Izgradnja jevrejskih naselja je provokacija Richard Gere (Foto: EPA)
Američki glumac Richard Gere boravio je u Izraelu kako bi prisustvovao premijeri filma "Norman" u kojem glumi, izraelskog režisera Josepha Cedara. On je izgradnju jevrejskih naselja nazvao provokacijom koja ugrožava mirovni proces.
Gere je boravak u Jerusalemu iskoristio i kako bi posjetio brojne organizacije koje rade na palestinsko-izraelskoj koegzistenciji i pomirenju,

"Očigledno je da ova okupacija uništava sve i nema odbrane za to. Naselja su tako apsurdna provokacija i, svakako u potpunosti nelegalna, jer nisu dio programa nekog ko želi istinski mirovni proces. Da budem jasniji, osuđujem nasilje svih strana jer da Izraelci trebaju osjećati sigurnost, ali Palestinci se ne smiju osjećati očajnim", poručio je Gere.

Međunarodna zajednica gradnju ovih naselja uglavnom gleda kao prepreku za stvaranje palestinske države. U Istočnom Jerusalemu nalazi se blizu 200.000 Jevreja i 370.000 Palestinaca.

Situacija nije mnogo drugačija na Zapadnoj obali. U više od 100.000 jevrejskih naselja živi više od pola miliona Jevreja, dok u istom području živi blizu 2,5 miliona Palestinaca.

Naselja u Istočnom Jerusalemu i Zapadnoj obali u potpunosti su ilegalna prema međunarodnom pravu.
Prijavi grešku


Komentari (59)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...