magazin
0

Rezervat u Australiji nosit će ime Stevea Irwina

Sarajevo-x.com
Steve Irwin
Steve Irwin
Astralijska Vlada je odlučila novi rezervat nazvati po poznatom avanturisti "The crocodile hunteru" Steveu Irwinu koji je prošle godine poginuo od smrtonosnog uboda raže. Park će nositi njegovo ime jer je Irwin cijeli svoj život posvetio zaštiti i očuvanju životinja u Australiji i diljem svijeta, prenosi CBS News.

Australijska Vlada jučer je objavila da će novi rezervat na sjeveru Australije biti posvećen "lovcu na krokodile" Steveu Irwinu koji je tragično poginuo prošle godine.

Površina rezervata je 333. 585 jutara zemlje i nalazi se blizu Weipe, na sjeveru, rodnom kraju Irwina. O rezervatu će se brinuti njegova porodica, saopštili su iz Ministarstva za okoliš.

Na tom području su predviđeni habitati za ugrožene vrste mesojeda torbara, nekih vrsta ajkula i očuvanje važnog područja šuma.

Steve Irwin je dio novca koji je zaradio radeći na televiziji, potrošio na konzervatorije i očuvanje staništa životinja. Poginuo je u septembru prošle godine kada ga je otrovna raža ubola.

"Steve je bio pun strahopoštovanja prema ljepotama divljine Wenlock i Ducie rijeka i bio bi veoma ponosan kada bi vidio da se taj dio želi očuvati", izjavila je njegova supruga Terri.

Premijer John Howard je izjavio da je novi rezervat dodatak australijskom nacionalnom sistemu zaštite prirodnih dobara i da je sretan što će ime dobiti po čuvenom borcu za očuvanje okoliša - Steveu Irwinu