Pozivat će vjernike
21

Remontovano kraljevo zvono koje je Srebrenici poklonjeno 1925. godine

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Zvono koje je za Crkvu Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici daleke 1925. godine darovao Glavni odbor Društva "Knjaginje Zorke" na čelu sa, kako na njemu piše, kraljem Srba, Hrvata i Slovenaca, Aleksandrom Prvim Karađorđevićem, nedavno je remontovano i dovezeno u crkvenu portu.

Starješina ovog hrama protojerej Aleksandar Mlađenović rekao je da je zvono, koje je u posljednjem ratu bilo oštećeno, remontovao majstor Radan Lazić iz Bijeljine.

"Odlučili smo da izvjesno vrijeme bude izloženo kao muzejski eksponat u porti, a zatim će ponovo biti podignuto na crkvenu kupolu, što iziskuje posebnu pripremu, odnosno angažovanje stručnih ljudi i odgovarajuće mehanizacije jer se radi o velikoj težini koju treba podići", istakao je Mlađenović.

Prema njegovim riječima, na radost vjernika staro crkveno zvono, koje će za šest godina navršiti vijek postojanja, biće vraćeno na svoje mjesto.

On je rekao da će se ponovo oglašavati i pozivati vjernike na svete liturgije i najavljivati pravoslavne praznike i određene vjerske obrede i slavlja.

Zvono je izliveno u Tehničkom zavodu u Kragujevcu za vrijeme vladavine kralja Aleksandra, kraljice Marije, prestolonasljednika Petra i negove svetosti patrijarha srpskog Dimitrija.

Na zvonu je navedeno da je izliveno u vrijeme predsjednika Vlade Nikole Pašića, ministra vijera Miše Trifunovića i ministra vojske i mornarice Dušana Trifunovića koji su, takođe, bili članovi Glavnog odbora Društva "Knjaginje Zorke".