"Kad se male ruke slože"
30

Rekonstrukcija Pivnice u Srebrenici: U centru za mlade sviralo više od 50 bendova

Piše: M. N.
(Foto: Klix.ba)
Zahvaljujući Ambasadi Njemačke u BiH u Srebrenici je započela rekonstrukcija krova zgrade Pivnice, budućeg kulturno-zabavno-edukativnog objekta. Pokretači renoviranja Pivnice su Miroslav Andrić Mix i Muamer Čivić Čiva, a u objektu je od 2016. godine sviralo više od 50 bendova iz BiH, regije i Evrope.

U septembru prošle godine ušli su u devastiranu zgradu Pivnice i odmah počeli uređenje glavne sale. Stvorili su osnovne uslove i imali već mnoge aktivnosti u zgradi.

"Pošto je zgrada devastirana krenuli smo u potragu za sredstvima za rekonstrukciju. Imali smo sastanke s mnogim ambasadama, organizacijama i pojedincima. Među ambasadama s kojima smo stupili u kontakt su holandska, američka, italijanska, švedska, norveška i Ambasada SR Njemačke s kojima smo imali sastanke po najmanje dva puta. Svima smo objasnili našu priču i situaciju i svi su pozitivno reagovali i izrazili želju da pomognu, ali su nam rekli da je teško pronaći sredstva za rekonstrukciju objekata. U Ambasadi SR Njemačke smo rekli da nam je prioritet krov zgrade i oni su nam ukazali svoje povjerenje i odobrili sredstva u iznosu od 10.000 eura za sanaciju i zamjenu krova", kazao je Čiva.

Istakao je kako su sada riješili veliki problem i zaštitili zgradu od daljnjeg propadanja.

U julu su započeli rekonstrukciju backstage prostorije u kojoj borave bendovi koji nastupaju u Pivnici. Rekonstrukciju je radio Međunarodni forum solidarnosti Emmaus BiH i volonteri iz cijelog svijeta koji su bili u Srebrenici povodom 20. kampa mira koji organizuje Emmaus, a Srebreničani su im veoma zahvalni.

"Pored zamjene krova i oluka u sklopu ovog projekta bit će uklonjen i naknadno nazidani objekt na zgradi koji već godinama narušava izgled centra grada. Naš je cilj da svi zajedno napravimo jednu lijepu i trajnu priču koja će konačno promijeniti imidž grada i vratiti nadu", rekao je Čiva te pozvao sve da im se pridruže u ovoj lijepoj priči.

Do sada su organizovane brojne aktivnosti za mlade, a prošlog mjeseca je uspješno završen četvrti Srebrenica Wave Festival. Tokom festivala, pored muzike su puštani filmovi, organizovane su radionice i predstave za djecu.

Sljedećeg mjeseca bit će organizovan Novembar fest II na kojem će nastupati S.P.U.K (Sarajevo), ZOMBIES NO (Pariz) i SMF (Beograd). Koncert će biti održan 9. novembra od 21 sat.

Kako su nam ranije kazali Mix i Čiva, u objekti će se nalaziti sala za svirke, predstave i druga kulturna dešavanja, craft pivara Davorina Sekulića, a u kojoj će biti ponuđena unikatna srebrenička piva koja je sam izumio, prostor za turističku promociju Srebrenice, internet caffe i kancelarije za web dizajn gdje će obučavati mlade te sobe za probe. U nekadašnjoj Pivnici mladi će moći nešto naučiti, zabaviti se i opustiti.

U centru sada radi pet osoba, a cilj im je zaposliti još mladih. Svi koji imaju pozitivne ideje su dobrodošli te će za njih ostaviti tri prazna ureda.