"Stones Of Time"
0

Reditelj Harryja Pottera napisao svoj prvi roman

Klix.ba
Reditelj Chris Columbus, široj javnost najviše poznat kao reditelj prva dva filma o malom čarobnjaku Harryju Potteru, zajedno sa autorom Nedom Vizzinijem radi na serijalu od tri romana – "The House of Mistery". Prva knjiga u prodaji bi se trebala naći 23. aprila ove godine.

Rad na romanu Columbus je počeo prije nekih desetak godina, kada je priču "House of Secrets" zamislio kao scenarij. Prvi naslov bio je "Stones Of Time", a nakon stotinjak stranica teksta, Columbus je shvatio da će, ukoliko nastavi da piše, takav film koštati preko 500 miliona dolara. Scenarij je odložio u ladicu i okrenuo se drugom poslu, snimanju Harry Pottera.

"Kada sam se vratio iz Engleske, emocionalno i fizički iscrpljen od rada na filmovima, otišao sam do svog ureda i počeo skicirati ideje za film. Za nekoliko sedmica sam napisao dosta neiskoristivog materijala. Jednoga dana izvukao sam 'Stones Of Time' iz ladice i pomislio kako tu ima materijala. Nakon što nekoliko godina iskustva sa vizuelnim efektima, pomislio sam da mogu naći način da ideju pretvorim u film koji bismo sebi mogli priuštiti da napravimo", ispričao je Columbus.

Ipak, shvatio je da je sređivanjem scenarija izgubio suštinu djela.

"Uvijek sam mislio da je film najveća umjetnička forma 20. stoljeća. Međutim, našao sam se u delikatnoj situaciji, imao sam djelo koje je jednostavno bilo preveliko za film", dodao je Columbus.

Scenarij je opet završio u ladici i tako proveo nekoliko narednih godina, dok je Columbus radio na nekoliko filmova. Ipak, i dalje je razmišljao o njemu. Na kraju je shvatio da bi "Stones Of Time" mogao odlično funkcionisati kao roman. Kako sam kaže, veliki dio svog života je prove pišući scenarije, a roman bi bio jedan sasvim novi poduhvat. Naravno, trebao mu je i neko s kim bi mogao sarađivati na knjizi i ko bi mu pomogao da ideje pretoči u literarnu formu.

"Pročitao sam radove nekolicine autora, ali pisac koji me impresionirao više od ostalih bio je mladi čovjek po imenu Ned Vizzini. Svidio mi se njegov rad. Likovi su mu duhoviti, njihovi dijalozi svježi, a što je najbitnije, njegove priče su imale kompleksnu emocionalnu težinu. Neda sam upoznao u Los Angelesu i nakon 45 minuta sam znao da želim da radim sa njim. Ostao je još samo jedan test. Možemo li da radimo zajedno kao pisci? Dao sam mu prvih 90 strana priče i rekao mu da javi ukoliko pomisli da od toga može nastati knjiga", kaže Columbus.

Naredna sedmice je stigao e-mail sa prvim poglavljem romana. Columbus je bio oduševljen sa Nedovih osam strana. Odmah je počeo da ih razrađuje i dva dana kasnije je poslao tekst nazad Nedu koji ih je preradio i tako su učinili više puta, sve dok nisu bili zadovoljni prvim poglavljem. Poglavlja su se nizala i ubrzo su imali 100 stranica knjife. Njihov agent je tekst poslao izdavačima koji su bili oduševljeni, a prava su za samo nekoliko dana prodata u 15 mjesta širom svijeta.

"Pisanje ove knjige mi je jedno od najboljih kreativnih iskustava uz posljednjih 30 godina. Rad sa Nedom Vizzinijem na 'House Of Secrets' mogu da uporedim jedino sa pisanjem 'The Goonies' sa Stevenom Spielbergom, snimanjem 'Mrs. Doubtfire' sa Robinom Williamsom i radom na Harryju Potteru“, smatra Columbus.