U Vijećnici
104

Reditelj Ahmed Imamović udaljen s dodjele Šestoaprilske nagrade zbog kritikovanja rektora UNSA

I. S.
Foto: magazinplus.eu
Foto: magazinplus.eu
Reditelj Ahmed Imamović udaljen je s jučerašnje dodjele Šestoaprilske nagrade u Vijećnici jer je izrazio neslaganje s činjenicom da je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj nagrađen.
Podsjećamo, Škrijelj je dobio nagradu u oblasti nauke i obrazovanja. Kako je u izjavi na naš portal naveo Imamović, Škrijelj je bio jedini kandidat u spomenutoj oblasti.

"Ne može biti samo jedan kandidat koji ispunjava sve uvjete. To devalvira nagradu. Trebaju postojati minimalno dva kandidata da bi se nagrađivanje moglo uzeti u razmatranje", rekao je.

Reditelj je 2. marta ove godine, odnosno uoči sedmice sjednice Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade, pismenim putem želio skrenuti pažnju članova odbora na ovaj problem.

"Prvenstveno me iznenadilo da to nije samo slučaj u ovoj godini, nego i u prethodnim za ove oblasti. Ove dvije oblasti su temelj napretka i razvoja svake društvene zajednice i zasigurno znam da postoji mnogo kandidata u ovim oblastima, tako da moram pomisliti da oni koji bi htijeli i trebali prijavljivati kandidate nemaju povjerenja u regularnost sprovođenja odluka za dodjelu i u startu odustaju od kandidatura. U ovakvim slučajevima smatram da je bolje ne dodijeliti nagradu u tim oblastima ukoliko ne postoje najmanje dva kandidata, jer se ne može primijeniti princip 'izvrsnosti'", između ostalog je napisao.

Imamović je nakon aplauza prisutnih upućenih Škrijelju vikao "Uaaa".

"Dok su drugi izražavali podršku, ja sam izražavao negodovanje. Nisam reagovao dok su se držali govori, nego samo dok je bio aplauz", kazao je.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Jasmin Ademović su obezbjeđenju kazali da udalje Imamovića iz Vijećnice. Dodatnog objašnjenja nije bilo.

"Prethodno sam dobio pozivnicu za svečanu skupštinu i večeru, ali mi je kasnije rečenu da mi je zabranjen ulaz u Vijećnicu. Vidjet ću do kada to važi. Ako ništa, mogu kupiti kartu kao turist", zaključio je Imamović.