Oglasio se direktor
133

Reakcija BHRT-a: Dokumentarna redakcija Radija nije suspendirana, programska shema će biti vraćena

L. K.
Belmin Karamehmedović (Foto: N. G./Klix.ba)
Belmin Karamehmedović (Foto: N. G./Klix.ba)
Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović izdao je saopćenje za javnost povodom programskih sadržaja na BH Radiju 1, nakon što je ova medijska kuća na društvenim mrežama prozvana zbog gašenja dokumentarnog i dramskog programa.
Na početku saopćenja za javnost navodi se kako BHRT nastoji da ispoštuje sve obaveze prema javnosti u skladu sa Zakonima o javnom RTV sistemu i Servisu BiH kao i Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH, vezane za proizvodnju i emitiranje premijernih i repriznih programskih sadržaja.

"Zbog preciziranja u planu programa BH Radija 1 šta je premijerni a šta reprizni sadržaj, direktorica BH Radija 1 Pejka Medić odlučila je da umjesto nekoliko puta emitiranog repriznog sadržaja Redakcije dokumentarno dramskog programa BH Radija 1 taj programski prostor popuni drugim sadržajima", stoji u saopćenju.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović danas je izdao Nalog kojim traži od direktorice BH Radija 1 Pejke Medić da programske sadržaje koje producira/koproducira Redakcija dokumentarno dramskog programa BH Radija 1 odmah vrati u programsku shemu BH Radija 1 u cilju njihovih emitiranja premijerno ili reprizno, da bi se ispoštovali pozitivni zakonski propisi, propisi Regulatorne agencije za komunikacije BiH i opći akti BHRT-a.

Od urednika dokumentarno dramskog programa BH Radija 1 Miralema Ovčine zatraženo je da sačini Plan realiziranja i emitiranja programskih sadržaja redakcije za dokumentarno dramski program BH Radija 1 i da ga odmah dostavi direktoru Sektora BH Radija 1.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović zatražio je od menadžmenta BH Radija 1 da odmah sačini i dostavi prijedlog Odluke u pisanoj formi o načinu na koji sve cjeline/programi koji čine Sektor BH Radija 1 najavljuju programske sadržaje za emitiranje u programu BH Radija 1 u cilju formaliziranja, a najkasnije do 29. januara 2021.

"Odbacujemo navode pojedinih medija da je suspendirana Redakcija dramskog i dokumentarnog programa BH Radija 1. Uposlenici BHRT-a imaju punu podršku menadžmenta za sve aktivnosti oko produkcije projekata važnih kako za javnost BiH, pa tako i za BHRT. Također, osuđujemo svaki oblik napada na uposlenike BHRT-a", navodi se u zaključku saopćenja.