magazin
115

Pusto i devastirano: Imanje Michaela Jacksona prepušteno vremenu

Klix.ba
Imanje Michaela Jacksona u Neverlandu u Kaliforniji, napušteno je i pusto, a sedam godina nakon smrti pjevača podsjeća na grad duhova. Fotografije snimljene protekle sedmice pokazuju kako je imovina pjevača u Los Olivosu prepuštena vremenu.

Jackson je na imanju koje je kupio 1987. godine za 19,5 miliona dolara, živio do 2003. godine, kada su vlasti upale i optužile ga za zlostavljanje djece. Njegova kći Paris je obećala je prije tri godine da će imanju vratiti stari sjaj, jer je skoro u potpunosti devastirano. Čini se Neverland trpi posljedice suše koje su pogodile Kaliforniju u posljednjih pet godina.

Michael Jackson na imanju je nekada živio s kućnim ljubimcima, uključujući dva tigra, četiri žirafe i tri čimpanze, a i dalje se može vidjeti nekoliko staja i zoološki vrt u kojem živi pet koza. Ogroman požar koji je u četvrtak izbio oko 110 kilometara od ranča, proširio se preko centralne Kalifornije do subote. Poginulo je najmanje dvoje ljudi, a spaljeno je 100 domova.

Jackson je 2005. godine oslobođen nekoliko tačaka optužnice za zlostavljanje djece i davanje opojnih sredstava maloljetnicima mlađim od 14 godina, ali se nikada nije vratio da živi u Neverland.

On je rekao da su vlasti prekršile zakon tokom racije na imanju. U policijskom izvještaju iz 2003. godine, a do kojeg su tek nedavno došli američki mediji, stoji da je na ranču Neverland policija pronašla veliku kolekciju dječije pornografije. U izvještaju stoji da je pretres uslijedio nakon tvrdnji jednog dječaka da ga je slavni pjevač nekoliko puta seksualno zlostavljao. Kako navode, na ranču su pronađeni brojne fotografije i snimci koji su uvršteni kao dokazni materijali.

Samo u spavaćoj sobi i kupatilu pjevača pronađeno je bar sedam kolekcija fotografija i snimaka na kojima su potpuno goli ili djelimično obučeni dječaci tinejdžerskih godina, a u nekim slučajevima čak i mlađi. Asistent gradskog tužioca u Santa Barbari izjavio je kako je Jackson priznao da je "vodio jedno po jedno dijete u krevet tokom dužeg perioda vremena

Imovina Michaela Jacksona procjenjuje se na 100 miliona dolara, ai dalje je na prodaji po ovoj cijeni.