Završena online aukcija
0

Prvo izdanje stripa o Supermenu prodano za 317 hiljada dolara

Sarajevo-x.com
Vrlo rijedak primjerak prvog stripa o Supermenu, koji datira još iz 1938. godine prodan je na aukciji za više od 317 hiljada dolara. Online aukcija počela je još prije dvije sedmice, ali nije objavljeno ime ni prodavača stripa, niti ime kupca.

Prvi primjerak Supermena koji se pojavio u izdanju 'Action Comics' u junu 1938. godine štampan je u samo 100 primjeraka, a tada je prodavan za samo deset centi. Na koricama je prikazan Supermen u plavom kostimu sa prepoznatljivim logom, slovom S, ogrnut crvenim plaštom, kako pred preplašenim prolaznicima podiže zeleni automobil.

Strip je, sada već bivši vlasnik, 1950. godine kupio za samo 35 centi. I zaboravivši na njeg 1966. godine ga je slučajno pronašao u potrumu, te ostavio nadajući se da će nekada ovaj strip imati veliku vrijednost i nije pogriješio.

Inače, Supermen je izmišljeni lik koji važi za najpoznatijeg i najpopularnijeg superheroja svih vremena. Njegovi tvorci su kanadski crtač Joseph Shuster i američki scenarista Jerome Siegel. Supermen je nastao 1932. godine, za vrijeme njihovog odrastanja u Klivlendu, Ohajo.

Supermen se prvi put pojavio u izdanju 'Action Comics' u junu 1938. godine, a ubrzo nakon toga je dospio i na radio, televiziju, film i novine.