Velika tajna
32

Pronađen izgubljeni intervju: Da li je ovo Banksy?

I. P.
TV prilog iz 2003. godine koji je danas našao svoj put na internet sadrži razgovor sa osobom koja za sebe tvrdi da je misteriozni graffiti umjetnik Banksy.

Naime, prilog kojeg potpisuje ITV News i novinar Haig Gordon prikazuje izložbu grafitti majstora pod nazivom Turf War, a jedan od sagovornika je navodno i Banksy. U vrijeme priloga, muškarac pomoću šablona ostavlja trag insekta, a kasnije crta bebu uz citat "Kill more".

Zanimljivo je da se upravo ta dva motiva odavno pripisuju Banksyju.

U dvominutnom prilogu razgovor sa navodnim Banksyjem traje 35 sekundi. Iako se donji dio lica ne vidi, oči su itekako izražene zajedno sa pripadajućim crtama gornjeg dijela lica. Također, jasno se čuje i njegov glas te naglasak.

"Prerušen sam jer ne možeš biti graffiti umjetnik i javna ličnost. Te dvije stvari ne idu skupa", rekao je muškarac potpisan kao Banksy.

Šesnaest godina kasnije, novinar koji je razgovarao sa misterioznim čovjekom kojeg traži cijeli svijet zaljubljenika u kreativne grafite, ne može se sjetiti kako je izgledao.

"Vidio sam njegovo lice, ali se ne mogu sjetiti kako je izgledao. Zar to nije tužno", rekao je Gordon.

Gordon se prisjetio kako se sa navodnim Banksyjem našalio jer je predložio da tokom intervjua sa njegovog lica strga majicu kojom ga je pokrivao.

Banksyjev glasnogovornik odbio je da komentariše video.

Banksy je pseudonim misterioznog umjetnika koji svoje crteže ostavlja u gotovo svim krajevima svijeta. Njegovi crteži su uglavom političke i društvene prirode i često oslikavaju stav širokih narodnih masa, a kontra ustaljenog političkog stava ili društvene norme.