Spasila mnoge živote
0

Pročitajte priču o hrabroj mladoj stjuardesi iz Indije koja je spasila 42 života

DP
Stjuardesa Neerja Bhanot upucana je 5. septembra 1986. godine, dok je pokušavala zaštititi troje djece u otetom avionu Pan Amu (let 73). Njena hrabrost i danas inspiriše mlade žene širom svijeta.

Stjuardesa Neerja Bhanot bila je vatreni fan Rajesh Khanna, poznatog bolivudskog reditelja. Često je smišljala scenarije u svojoj glav, u kojima je ona bila glavna uloga. Kada je jednom zamišljala opasnu situaciju, zamolila je majku da joj predloži plan akcije u slučaju otmice. Ona joj je tada rekla da, ako ikada dođe do takve situacije, ona mora pobjeći.

"Ako sve majke misle kao ti, šta će se dogoditi s državom? Prije bih umrla nego što bih pobjegla", samouvjereno je odgovorila Neerja.

Te su se riječi ostvarile 5. septembra 1986. godine, kada je Bhanot preminula spašavajući putnike iz aviona Pan Ama (let 73), koji su teroristi oteli pri presjedanju u Karachiju.

Kratak život mlade stjuardese

Rođena je 7. septembra 1963. godine u Chandigarhu. U svom rodnom gradu završila je srednju školu, da bi se nakon toga preselila u Mumbai, gdje je postala model. Kada je napunila 19 godina, udala se za marinskog inženjera i preselila u Sharjah, Ujedinjene Arapske Emirate. Nakon dva mjeseca zlostavljanja, verbalnih prijetnji i ismijavanja, Neerja ostavlja svog muža i vraća se za Mumbai kako bi postala stjuardesa.

Neerja je tog kobnog 5. septembra bila postavljena za persera leta, koji je letio iz Mumbaija u SAD. Tokom presjedanja u Karachiju, četiri naoružana pripadnika palestinske terorističke organizacije Abu Nidal, oteli su avion u kojem se nalazilo 380 putnika i 13 članova posade. Neerja je uz pomoć koda brzo obavijestila članove kokpita o otmici, koji je omogućio američkim pilotima da pobjegnu kroz prozor i samim tim onemoguće polijetanje aviona.

Otmičari su naredili Neerji da pokupi sve pasoše putnika. Budući da je osjetila da otmičari targetiraju Amerikance, Neerja i njene kolege sakrili su pasoše ispod sjedišta i u kanal za smeće. Njena umirujuća prisutnost održavala je anksioznost putnika i članova posade u normali svih 17 sati. Služila je sendviče i pića, pokušavala je podignuti moral, čak i u onom trenutku kada su teroristi ubili jednog putnika i bacili ga kroz prozor.

Otmičari su ubrzo odlučili da im je dosta i zapucali su, Neerja je brzo pokušala evakuirati što više putnika, kroz izlaz za slučaj opasnosti. Upucana je dok je štitila troje američke djece od terorista. Od 44 američka putnika na letu, 42 je preživjelo zahvaljujući Neerjinoj prisebnosti. Preživjeli su joj dali nadimak "Heroina otmice".

Naslijeđe Neerje Bhanot

Neerjina staloženost, hrabrost i brzi instinkti, doveli su do toga da joj puno nagrada bude uručeno posthumno, uključujući i nagradu Ashoka Chakra, najveća indijska vojna nagrada za hrabra djela izvan bojnog polja. Ona je bila prva žena i najmlađi primatelj ove nagrade", prenosi The Print.

Njena priča i danas nastavlja inspirirati mlade žene, a u znak sjećanja na njenu hrabrost, Neerjina obitelj iskoristila je sredstva koja je dobila od Pan Ama, za osnivanje fonda Neerja Bhanot Pan Am. Ovaj fond odaje priznanje žena koje prebrode društvenu nepravdu i članove avionskih posada koji u krizi rade stvari koje prelaze njihove dužnosti. Indijska pošta je 2004. godine pustila u promet markicu s njenim likom.

Ram Madhvani je 2016. godine režirao film inspiriran njenim likom. Neerju je u filmu predstavila glumica Sonam Kapoor. Film o hrabroj stjuardesi predstavlja dobro stilizovani triler, s nekoliko kratkih uvida u Neerjin privatni život, s naglaskom na njen odnos s majkom. Film je kao i Neerja, osvojio mnogobrojne nagrade uključujući i Nacionalnu nagradu za najbolji igrani film na hindu jeziku.