magazin
250

Princ William o majci Diani: Kao otac dvoje djece, njen rad sad cijenim još više

Klix.ba
Princ William, vojvoda od Cambridgea, prisustvovao je donatorskoj večeri neprofitne organizacije Child Bereavement UK koja porodicama pomaže da se nose sa gubitkom djeteta ili pak djeci sa gubitkom roditelja.

Princ William je u svom govoru podijelio i lična iskustva i sjećanja na svoju majku, princezu Dianu koja je poginula u saobraćajnoj nesreći 1997. godine, kad je on imao 15 godina.

"Ono što je moja majka prepoznala još davno, a što ja razumijem tek sad jeste da je smrt najbližeg, djeteta ili roditelja najbolnije iskustvo koje čovjek može doživjeti", kazao je vojvoda od Cambridgea u svom govoru na donatorskoj večeri.

Tri godine prije nego je poginula, princeza Diana je učestvovala u osnivanju neprofitne organizacije Child Bereavement UK koja pomaže ljudima koji su izgubili svoje najbliže.

Kroz svoj čitav život, Diana je bila zaštitnica slabijih i marginaliziranih skupina, te je bila poznata po svom humanitarnom radu i brojnim aktivnostima.

Stala je u zaštitu osoba oboljelih od AIDS-a, u vrijeme kad su se HIV-pozitivne osobe suočavale sa mnogo većom diskriminacijom i stigmom nego je to slučaj danas, te je često posjećivala konfliktom zahvaćena područja kako bi pomagala ranjenima i oboljelima.

Princ William je nastavio majčino nasljedstvo pružajući svoju podršku onome do čega je njoj najviše bilo stalo.

"Sad kad sam otac dvoje djece, osjećam se još povezaniji s njom i njen rad cijenim još više", kazao je princ William.