Tužna vijest
67

Preminuo australski milioner Ali Banat koji je pomagao siromašnima

Klix.ba
Ali Banat, kojem je dijagnosticiran rak 2015. godine, nadživio je prognoze svojih doktora koji su kazivali da mu je ostalo još sedam mjeseci života, da bi preminuo tri godine poslije. Milioner i musliman iz Sidneyja za to vrijeme je promijenio svoj način života, pomažući drugima i sakupljajući novac u dobrotvorne svrhe.

Britanski Unilad piše da, kad ljudi saznaju da im je ostalo još nekoliko mjeseci života, to vrijeme uglavnom žele provesti s porodicom i prijateljima, možda posjetiti zemlju koju su oduvijek željeli posjetiti... U svakom slučaju, upotpune listu svojih želja. Ali Banat je, međutim, želio samo jedno: da pomogne drugima!

U godinama prije nego što mu je dijagnosticiran rak, Banat je živio u skladu sa svojim bogatstvom: okružen brzim automobilima i skupom odjećom. Drugim riječima, ispunjavale su ga materijalne stvari. Kada je saznao da je bolestan, shvatio je da je to prilika za promjene.

Nakon što je otkrio da ima rak, Banat je napustio svoj posao i otputovao u Togo, u Afriku, u zemlju u kojoj više od polovine stanovništva živi ispod linije siromaštva.

Banat je, kao musliman, odlučio iskoristiti svoj novac za izgradnju mesdžida (objekta za muslimanske vjerske molitve), kao i školu za djecu. Potom je osnovao neprofitnu organizaciju Muslims Around The World (MATW), koja pruža finansijsku pomoć siromašnim muslimanima.

Ono što je započelo kao lični projekat pretvorilo se u dugoročnu viziju, koja djecu širom svijeta želi vidjeti nasmijanu.

Organizacija ima za cilj da muslimani širom svijeta doprinosu izgradnji sela u kojem će biti smješteno više od 200 udovica, blizu 600 siročadi, kao i mesdžid za lokalnu zajednicu i škola. Također će biti uspostavljen medicinski centar i preduzeća za podršku lokalnoj zajednici.