magazin
0

Preminula u muževim rukama: Glumica Lynda Bellingham izgubila bitku s rakom

Klix.ba
Engleska glumica Lynda Bellingham izgubila je bitku sa rakom i preminula u muževim rukama u bolnici u Londonu. Njena agentica rekla je da je umrla spokojno.

Šezdesetšestogodišnja glumica imala je rak debelog crijeva i prošlog mjeseca je obznanila kako planira okončati dugoročnu hemoterapiju. Rekla je kako želi provesti posljednji Božić sa svojom porodicom, nakon što joj se bolest proširila na njena pluća i jetru.

Lynda je postala poznata širom svijeta kada se pojavila u reklami za Oxo koja je emitovana 1980-ih godina, gdje je igrala ulogu majke u problematičnoj porodici. Glumila je u serijama "Sva stvorenja velika i mala", "Vjera u budućnost", učestvovala u showu "Ples sa zvijezdama", te u predstavi "Calendar Girls".

U svojoj autobiografiji je objasnila odluku da okonča liječenje raka koji joj je dijagnosticiran u julu 2013. godine.

"Sjela sam sa svojim mužem Michaelom i profesorom Stebbingom te kazala: 'Došlo je vrijeme da se prestane i odustane. Želim provesti još jedan Božić ako to bude moguće, ali želim prestati dobijati hemoterapiju u novembru kako bih preminula do kraja januara. Ne želim da me moji momci ili muž vide kako umirem kao mala, tužna i stara dama. Hoću da odem kao ovakva kakva sam sada", napisala je glumica.

U posljednjem showu u kojem je gostovala "Loose Women" kazala je gledaocima kako trebaju iskoristi sve prilike, poručila da se ne plaše, uživaju u malim stvarima i da govore svojim članovima porodice da ih vole kad god to mogu. Ova emisija će biti emitovana u srijedu.

Ranije ove godine Bellingham je primila nagradu u Buckinghamskoj palati kao priznanje za njen 40-godišnji rad.

"Kao glumica, književnica i voditeljica Lynda je bila potpuna profesionalka do kraja. Onima koji su imali privilegiju da je poznaju lično, nedostajat će duhovita, pozitivna i iskrena prijateljica koja je blagoslovila naše živote", rekla je Sue Latimer, njena agentica.

Porodica se zahvalila medicinskom osoblju koje je vodilo brigu o Lindi i pazilo je.

Počast su joj odali brojni glumci putem društvenih mreža.