magazin
0

Pravila za prodaju novog Harry Pottera

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka izdavačka kuća, Scholastic Inc. koja će distribuirati novi nastavak popularnog Harrryja Pottera, "Harry Potter and the Deathly Hallows", objavila je stroga pravila za knjižare u kojima će se nova knjiga prodavati ovoga ljeta.

Jedno od pravila koje je izdavač uputio knjižarama jeste i to da prije 21. jula, kada izlazi pomenuta knjiga, moraju smanjiti broj uposlenika koji će raditi na prodaji i obezbijediti imena i kontakte svih šefova knjižara i taj spisak uputiti u Scholastic Inc., izdavačku kuću koja distribuira knjigu.

"Harry Potter and the Deathly Hallows" posljednji je nastavak priče o dječaku mađioničaru uspješne britanske spisateljice Joanne Kathleen Rowling.

Knjižara "Davis County" čiji je poslovođa Pete Giacoma, dobila je pravila u kojima također stoji da knjige "Deathly Hallows" moraju biti umotane u papir sve do 21. jula. Giacoma smatra da su ova pravila dio marketinške strategije ali ih ipak shvata ozbiljno. "Ovo stvari čini više misterioznim", rekao je Giacoma.

Glasnogovornik izdavačkog preduzeća, Kyle Good izjavio je da su ova pravila potrebna kako bi se očuvao "magični momenat" na kojemu spisateljica Rowling jako insistira.

"Kada planirate izdati 12 miliona primjeraka knjige samo u SAD-u, a želite podariti poseban trenutak za svu djecu koja će je čitati, onda ćete preduzeti sve potrebne mjere", rekla je Rowling.