Doći će i u BiH
63

Pratite čarobni put Djeda Mraza po svijetu

Piše: M. N.
Blizu 1.500 pomagača Djeda Mraza svako Badnje veče provede u sjedištu Komandnog centra avioodbrane Sjeverne Amerike u Coloradu Springsu (NORAD). Vrlo su zauzeti jer odgovaraju na više od 100.000 poziva i e-mailova koje upućuju djeca iz cijelog svijeta.

Djeca imaju veliki broj pitanja za Djeda Mraza na njegov najuzbudljiviji dan kada ima najviše posla.

Pogledajte put Djeda Mraza.

NORAD nastavlja tradiciju dugu 60 godina dajući djeci malo veći razlog da vjeruju sa call centrom u kojem volonteri upravljaju i web stranicom NORAD-a za praćenje Djeda Mraza. Na njoj je prikazano grafički putovanje Djeda Mraza širom planete i dostavlja paketiće.

Stranica je dostupna na sedam jezika, a posjećuju je ljudi iz više od 200 zemalja i teritorija na Badnje veče.

Predivna priča NORAD-a počela je 1955. godine kada je u novinama Colorado Springs objavljeno "Hej djeco. Zovite me na privatni broj i razgovarat ću s vama lično u bilo koje doba dana ili noći, ili me posjetite u Sears Toylandu", s potpisom Djeda Mraza. Greškom su upisali tajnu hitnu liniju NORAD-ovog kapetana Harryja Shoupa.

Kada se javio na telefon dijete ga je pitalo "Je li to Djeda Mraz?". Mislio je da je šala i napao, ali onda je čuo plač s druge strane telefona i shvatio da nije. Tada je počeo razgovarati s djetetom i usrećio ga. Od tada su ga zvala djeca redovno, a on se pretvarao da je Djed Mraz. Ovo je postala Božićna tradicija NORAD-a.

Ukoliko vas zanima kako to sve izgleda unutar centra posjetite njihovu zvaničnu Facebook stranicu.