Posljednja poruka glumcu
916

Poznati iz regiona se oprostili od Laneta Gutovića: Bio je nestvarno lijep, ali konzervativan

N. C.
Milan Lane Gutović (Foto: Kurir)
Milan Lane Gutović (Foto: Kurir)
Poznate ličnosti iz regiona, u prvom redu glumci, opraštaju se od lika i djela legendarnog Milana Lane Gutovića koji je preminuo danas u 75. godini života u Beogradu.

Legendarna Mirjana Karanović kazala je da je Lane bio jedan od najljepših glumaca.

"Gledala sam ga mladog u pozorištu i bio je čudesan zaista. Jedan od najduhovitijih glumaca koje smo ikada imali, istinski duhovit. Sve moje sjećanje na njega je iz moje glumačke mladosti, a on više poslije nije imao snage niti neke volje da istraje u nekim projektima, tako da nismo se nikada sreli", rekla je.

Kako kaže bio je nestvarno lijep, ali s druge strane, bio je pravi Balkanac, veoma tradicionalan i konzervativan.

"Držao je do nekih pravila, šta rade muškarci, a šta žene. Bilo mu je veoma teško da bude glumac i u nekim starijim godinama je to bolest mnogih na Balkanu, da ih je sramota što su glumci", kazala je.

Među brojnim kolegama koji su se oprostili od legendarnog Gutovića bio je Sergej Trifunović, koji se na Twitteru prisjetio i njihove zajedničke anegdote.

"Nikada neću zaboraviti izvođenje kabarea "Obično Veče", u Stupici, 12. marta 1991. godine. Samo tri dana nakon tenkova na ulicama, priče kako je zapravo došlo da martovskih demonstracija. Ne pamtim da sam se tako smijao. Hvala ti. Naročito za: 'Momci, pošto biblioteka ne radi, morat ćemo u kafanu'", naveo je.

Glumica Jelisaveta Seka Sablić za srbijanske medije prisjetila se veličine preminulog Gutovića.

"Ja sam ga obožavala bukvalno. Mnogo ga volim. On je glumac svjetskih dimenzija, ogroman glumac! Dobio je u publici kod naroda to što on zaslužuje. On je imao ogroman kapacitet, možda je jači od Čkalje. On je glumac decenije i vijeka. Mnogo sam ga voljela, malo sam igrala s njim, a uvijek sam se radovala i bila počašćena kada hoće da se nađe u podijeli sa mnom. Ovo je zlo vrijeme. Gadno", dodala je.

Popularna pjevačica Lepa Brena fotografijom i emotivnom porukom na Instagramu oprostila se od legendarnog glumca.

"Dragi Lane. Znam da si otišao na bolje i ljepše mjesto. Dao si kao umjetnik cijeloga sebe i ostavio veliki pečat kao glumac na cijelom Balkanu. Ti si kao pravi i veliki ljudi i glumci, pomogao mi, pružio mi savjet i podršku, da napravimo historijsku scenu za film 'Tesna koža'. Tako rade velikani. Neka ti je laka zemlja i vječna slava", napisala je.

Putem društvenih mreža od Laneta su se oprostili i bh. glumaci Dragan Marinković Maca i Nermin Tulić. Marinković je na Instagramu podijelio njegovu fotografiju, a Tulić je na Twitteru pored glumčevog imena napisao R.I.P.

Osim kolega iz branše, od njega su se oprostili i mnogi političari i druge javne ličnosti poput novinara, voditelja, analitičara, influensera, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je porodici izjavio saučešće.