Nije ih malo
76

Poznate svjetske, regionalne i bh. ličnosti koje su nas napustile u 2019. godini

S.H.P.
Godinu koja nam je na izmaku pamtit ćemo po odlasku mnogih svjetskih, regionalnih ali i bh. ličnosti. Jaques Chirac, Robert Forster, Muhamed Morsi, Đelo Jusić, Mladen Marić, Marko Nikolić, Šaban Šaulić, Mihajlo Janketić samo su neke od poznatih osoba koje su preminule u ovoj godini.

Odmah na početku 2019. godine 2. januara preminuo je jedan od najvećih hrvatskih glumaca Ivo Gregurević. Imao je 66 godina. Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika osvojio je 1998. za film "Šokica" i 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji "Duga mračna noć". Dobitnik je i najprestižnije nagrade Vladimir Nazor. Godine 1995. u Orašju je pokrenuo festival Dani hrvatskog filma.

Foto: Večernji.hr (Ivo Gregurević)
Foto: Večernji.hr (Ivo Gregurević)

Istog dana preminuo je i glumac Marko Nikolić najpoznatiji po ulozi Gige iz "Boljeg života". Televizijsku slavu je stekao glavnom ulogom u TV seriji "Bolji život" (1987, 1990), kao i ulogom Karađorđa, u nekoliko TV drama i u seriji Vuk Karadžić.

Foto: Story.rs (Marko Nikolić)
Foto: Story.rs (Marko Nikolić)

Život u atentatu izgubio poljski liberalni političar Pawel Bogdan Adamowicz. On je 1998. godine pa do smrti (14. januar 2019. godine) vršio dužnost gradonačelnika Gdanjska. On je prva žrtva prvog politički motiviranog atentata u historiji postkomunističke Poljske. Karijeru je započeo pred kraj komunističkog perioda kao organizator studentskih štrajkova protiv tadašnje vlasti. Isticao se zalaganjem za prava LGBT osoba, migranata i drugih manjina a što ga je od 2015. godine učinilo jednim od najpoznatijih oponenata vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda.

Pawel Bogdan Adamowicz (Foto: EPA-EFE)
Pawel Bogdan Adamowicz (Foto: EPA-EFE)

Slavni reditelj i jedan od utemeljitelja tzv. "crnog vala" Dušan Makavejev preminuo je 25. januara u Beogradu u 87. godini života. Jedan je od utemeljitelja filmskog crnog vala i potpisnik filmova kojima je "kritizirao trulo komunističko i kapitalističko društvo".

Dušan Makavejev
Dušan Makavejev

Momir Bulatović, bivši predsjednik Crne Gore i predsjednik Savezne vlade SR Jugoslavije preminuo je u 63. godini 30. januara 2019. godine. Politikom se bavio u omladinskoj i studentskoj organizaciji. Za predsjednika Predsjedništva SK Crne Gore izabran je 1989. godine, a predsjednik Crne Gore postaje na prvim višestranačkim izborima 1990. godine.

Momir Bulatović
Momir Bulatović

Oskarom nominovani glumac Albert Finney preminuo je nakon kraće bolesti u 82. godini 7. februara 2020. godine. Glumac je svoju karijeru započeo u Royal Shakespeare Company prije nego što je snimio prvi film, a pet puta je bio nominovan za Oscara. Glumio je u filmovima "Tom Jones", "Ubistvo na Orient Expressu", "Erin Brockovich" i "Skyfall".

Albert Finney
Albert Finney

Jedan od najvažnijih švicarskih glumaca Bruno Ganz preminuo je 16.februara u 77. godini života. Ganz je igrao glavne uloge u velikom broju filmova i pozorišnih djela, za što je bio nagrađivan brojnim nagradama. Najpoznatiji je po ulogama u filmovima "Downfall" u kojem je glumio Adolfa Hitlera, te "Nebo nad Berlinom".

Bruno Ganz (Foto: EPA-EFE)
Bruno Ganz (Foto: EPA-EFE)

Pjevač narodne muzike Šaban Šaulić poginuo je 17. februara u teškoj saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj. U trenutku smrti Šaulić je imao 67. godina.

Šaban Šaulić
Šaban Šaulić

Pjevač grupe Talk Talk, Mark Hollis preminuo je 24. februara u 64. godini života. Talk Talk je postigao mainstream uspjeh s hitovima kao što su "It's My Life" i "Such a Shame".

Foto: Twitter (Mark Hollis)
Foto: Twitter (Mark Hollis)

Zvijezda Beverly Hillsa Luke Perry preminuo je 4. marta u 52. godini nakon što je doživio moždani udar.

Luke Perry (Foto: EPA-EFE)
Luke Perry (Foto: EPA-EFE)

Legendarna holivudska glumica Doris Day preminula je 13. maja u 98. godini. Day se proslavila 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća igrajući u filmovima kao što su "Pillow Talk", "Love Me or Leave Me" i "The Man Who Knows Too Much".

Doris Day (Foto: AFP)
Doris Day (Foto: AFP)

Jedan od najvećih srbijanskih i jugoslovenskih glumaca Mihailo Miša Janketić umro je 15. maja u Beogradu u 80. godini. U svojoj bogatoj glumačkoj karijeri odigrao je preko stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom. Ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju. Našoj publici poznat je po ulogama u serijama "Otpisani", "Salaš u Malom Ritu", "Bolji život", "Srećni ljudi" i "Porodično blago".

Mihailo Miša Janketić
Mihailo Miša Janketić

Glumac i komičar Tim Conway preminuo je 14. maja 2019. godine u 85. godini. Conwayova proslavljena komičarska karijera uključivala je zapažene angažmane u emisijama kao što su "Burnett Show" i "McHale's Navy". On je osvojio četiri Emmyja za svoj rad na "Burnett Showu" i još dva za gostovanja u serijama "Coach" i "30 Rock".

Tim Conway (Foto: AFP)
Tim Conway (Foto: AFP)

Bivši vozač i trostruki svjetski prvak u Formuli 1 Niki Lauda preminuo je 21. maja u 71. godini. Austrijanac je preminuo osam mjeseci nakon transplantacije pluća.

Niki Lauda (Foto: EPA-EFE)
Niki Lauda (Foto: EPA-EFE)

U Zagrebu je 31. maja preminuo čuveni hrvatski kompozitor, gitarist, aranžer, dirigent, duh Malog raspjevanog Dubrovnika i utemeljitelj Dubrovačkih trubadura Đelo Jusić. Decenijama je ubrajan među najznačajnije ličnosti muzičke i umjetničke scene na ovim prostorima. Za poslijeratnu Bosnu i Hercegovinu najznačajniji je njegov oratorij "Srebrenički inferno", djelo koje prikazuje stradanja žrtava genocida.

Foto: Dalibor Urukalović/PIXELL (Đelo Jusić)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXELL (Đelo Jusić)

Glumac Billy Drago koji je najpoznatiji po rolama u filmovima "Untouchables" Briana de Palme i "Pale Rider" Clinta Eastwooda, umro je 24. juna u Los Angelesu zbog komplikacija vezanih za moždani udar. Imao je 73 godine.

Foto: Shutterstock (Billy Drago)
Foto: Shutterstock (Billy Drago)

U 2019. godini preminuo je i Rutger Hauer koji se proslavio ulogom Roya Battyja u kultnom filmu "Blade Runner". Hauer je preminuo 19. jula u 75. godini u svom domu u rodnoj Holandiji. Njegov agent Steve Kenis kratko je rekao da je Hauer preminuo nakon kratke bolesti. Tokom karijere ostvario je više od 170 uloga na televiziji i u filmu.

Rutger Hauer (Foto: EPA-EFE)
Rutger Hauer (Foto: EPA-EFE)

Istaknuti srbijanski scenarista, dramski pisac i reditelj Gordan Mihić preminuo je u 80. godini, 12. augusta. U svojoj bogatoj karijeri napisao je scenarij za neke od najpoznatijih filmova i serija jugoslavenske kinematografije, među kojima su kultne "Kamiondžije", "Varljivo ljeto", "Dom za vješanje", "Balkan ekspres", "Došlo doba da se ljubav proba", "Sivi dom", "Kad budem mrtav i beo" i "Crna mačka, beli mačor". Njegovo posljednje djelo je scenarij za seriju "Nemanjići".

Gordan Mihić
Gordan Mihić

Holivudska legenda Peter Fonda, koji je slavu stekao u kultnom filmu "Easy Rider" preminuo je 16. augusta u 79. godini. U toku svoje karijere bio je nominovan i za najprestižniju filmsku nagradu "Oskar" kao koscenarista filma “Easy Rider" prikazanog 1969. godine. Glumio je i u klasicima poput "Futureworld", "Cannonball Run", "3.10 to Yuma" i mnogim drugim filmskim ostvarenjima.

Peter Fonda (Foto: EPA-EFE)
Peter Fonda (Foto: EPA-EFE)

Robert Mugabe, bivši premijer, a potom i predsjednik Zimbabvea umro je 9. septembra u bolnici u Singapuru u 95. godini.

Robert Mugabe (Foto: EPA-EFE)
Robert Mugabe (Foto: EPA-EFE)

Bivši francuski predsjednik Jacques Chirac umro je 29. septembra u 86. godini. Chirac je obavljao dužnost predsjednika Francuske u periodu od 17. maja 1995. do 16. maja 2007. godine. Bio je dobitnik mnogih priznanja u Bosni i Hercegovini, među kojima su Povelja grada Sarajeva i Zlatna značka koje je dobio 2011. godine i nagrada Centra za Mir u Mostaru koju je dobio 2016. godine.

Jacques Chirac (Foto: EPA-EFE)
Jacques Chirac (Foto: EPA-EFE)

Sovjetski astronaut Aleksej Leonov, koji je postao poznat po tome što je 18. marta 1965. godine postao prva osoba koja je izvela "space walk" ili "hodanje u svemiru", preminuo je 11. oktobra u 85. godini.

Aleksej Leonov (Foto: EPA-EFE)
Aleksej Leonov (Foto: EPA-EFE)

Od posljedica raka mozga u 78. godini, 12. oktobra preminuo je proslavljeni glumac Robert Forster. Forester je karijeru započeo u filmu "Odsjaji u zlatnom oku" Johna Hustona, s Marlonom Brandom i Elizabeth Taylor. Glumio je u više od 100 filmova, a posljednji među njima bio je "El Camino", dugometražni nastavak popularne TV serije "Breaking Bad", koji je upravo na isti dan objavljen na Netflixu.

Foto: Shutterstock (Robert Forster)
Foto: Shutterstock (Robert Forster)

Branko Lustig, najpoznatiji hrvatski producent umro je 14. novembra u Zagrebu. Osim što je bio najpoznatiji hrvatski producent, Lustig je i dvostruki oskarovac za filmove "Schindlerova lista" 1993. godine te "Gladijatora" 2000. godine.

Branko Lustig (Foto: EPA-EFE)
Branko Lustig (Foto: EPA-EFE)

U Sarajevu je nakon kratke bolesti 16. novembra preminuo istaknuti bh. novinar Mladen Marić. Marić, koji je rođen 1960. godine u javnosti će ostati najviše upamćen po vanjsko-političkom magazinu "Paralele" koji je uređivao i vodio punih osamnaest godina, od 2001.godine pa sve do nedavne iznenadne bolesti.

Mladen Marić
Mladen Marić

Ugledni glumac Ron Leibman preminuo 7. decembra u 82. godini od posljedica izazvanih upalom pluća.

Ron Leibman
Ron Leibman

Nakon duge i teške bolesti 9. decembra preminuo je i glumac i književnik Zoran Rankić. Rankić, koji je bio televizijski i pozorišni glumac, književnik i aforističar, u široj javnosti ostaće upamćen po ulozi Popare u seriji "Srećni ljudi" i ulozi Nikole Kalabića u "Poslednjem činu".

Zoran Rankić
Zoran Rankić

U 2019. godine preminuo je i Voja Mirić, Mohamed Morsi, japanski premijer Yasuhiro Nakasone, finski skakač Matti Nykänen, glumac Jan-Michael Vincent, novinar Denis Kuljiš, aktivistica i dramaturginja Borka Pavićević, glumac Miodrag Radovanović, fudbaler José Antonio Reyes, fudbaler Dragoslav Šekularac, akademik Taib Šarić, glumac Rip Torn, francuska redateljca Agnès Varda, reditelj Franco Zeffirelli, hrvatski glumac Josip Zovko i srbijanska glumica Dušica Žegarac.